Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a sürgősségi bizottsági ülésén határozottan elutasította a Covid útlevelek használatát az utazások újranyitásához, azon aggodalmak miatt, hogy az oltások önmagukban nem akadályozzák meg a vírus terjedését.

Megismételve korábban hétfőn kifejtett álláspontjukat, a WHO Sürgősségi Bizottsága azt állította, hogy ellenzi az oltási dokumentumok igazolásának alkalmazását a nemzetközi utazás feltételének, mivel nincs bizonyíték az oltás koronavírus átterjedésére gyakorolt ​​hatására.

A WHO nyilatkozata a csoport riasztása közepette érkezik „a vakcinák globális terjesztésében fennálló tartós egyenlőtlenség miatt” , és a nemzetközi egészségügyi testület kijelenti, hogy a Covid útlevelek csak tovább mozdítják az egyenlőtlen mozgásszabadságot.

A feleket nyomatékosan bíztatjuk, hogy ismerjék el az oltás igazolására vonatkozó követelmények lehetőségét az egyenlőtlenségek elmélyítése érdekében.

Ehelyett a WHO azt javasolta, hogy az országok alkalmazzanak karanténintézkedéseket a nemzetközi utazók számára, és vezessenek be „összehangolt, korlátozott időtartamú, kockázatalapú és bizonyítékokon alapuló megközelítéseket az egészségügyi intézkedésekre”.

A Covid útlevelek használata által okozott egyenlőtlenség miatt aggodalmat váltott ki az, hogy a tehetősebb nemzetek elkapkodták az oltásokat, míg a szegényebb országoknak nem maradt elegendő adag a lakosságuk hatékony beoltásához.

A WHO ezt a növekvő megosztottságot a nemzeti oltóanyag bevezetése között „erkölcsi felháborodásnak” és „katasztrofális erkölcsi kudarcnak” minősítette, követelve, hogy a világ vezetői támogassák az oltások igazságosabb elosztását.

Ezen aggodalmak ellenére a WHO méltatta nemzetközi COVAX rendszerének előrehaladását, amely 2021 végéig globálisan 2 milliárd adag Covid vakcina szállítását tervezi az állami kormányok által üzemeltetett hazai bevezetéseken felül. A projekt különösen az alacsonyabb jövedelmű államok támogatására irányul, amelyek egyébként küzdenek az oltások adagjának biztosításáért.

Gondolod, hogy a barátaid érdeklik? Ossza meg ezt a történetet!