93 orvos közös tiltakozó levelet írt alá, amelyben arra szólítanak fel, hogy tartózkodjanak a Covid-19 vakcina beadásától a gyermekeknek.

A levélben, amelynek tartalma ma reggel jutott el a 12-es csatornához, az orvosok kifejtették, hogy “jelenleg nincs helye a gyermekek beoltásának”, és a felhívást “a következő értékekre alapozzák – az óvatosság értéke, az alázat értéke”, valamint annak megértésére, hogy “a sietség az ördögtől való”. Hivatkoztak továbbá “annak felismerésére, hogy nem értünk mindent a vírusról és az ellene való oltóanyagról”, valamint “az orvostudomány első parancsolatára – “Először ne árts”.”.

A levélben Dr. Amir Shachar, a Laniado kórház sürgősségi osztályának igazgatója, Dr. Yoav Yehezkeli belgyógyász, a Tel Aviv-i Egyetem oktatója és Dr. Avi Mizrahi, a Kaplan kórház intenzív osztályának igazgatója is aláírta.

 

Az orvosok a levelet “az Egészségügyi Minisztérium vezetőihez, orvoskollégáinkhoz országszerte és az egész közvéleményhez” címezték.

Megjegyezték, hogy “a tudományos közösségen belül egyre inkább az a vélemény uralkodik, hogy a vakcina nem vezethet állományimmunitáshoz, ezért jelenleg nincs “önzetlen” indok a gyermekek beoltására a veszélyeztetett népességcsoportok védelme érdekében”.

Hozzátették, hogy még ma sem világos, hogy a vakcina megakadályozza-e a vírus terjedését, és mennyi ideig nyújt védelmet, és megjegyezték, hogy folyamatosan új változatok bukkannak fel, “amelyek ellenállóbbak lehetnek az oltással szemben”.

“Úgy véljük, hogy még egy maroknyi gyermeket sem szabadna veszélyeztetni egy olyan betegség elleni tömeges oltással, amely nem veszélyes rájuk nézve” – írták. “Továbbá nem zárható ki, hogy a vakcinának hosszú távú, jelenleg még nem felfedezett káros hatásai lesznek, többek között a növekedésre, a reproduktív rendszerre vagy a termékenységre. A gyermekek számára lehetővé kell tenni a gyors visszatérést a mindennapi életbe; a sok vizsgálatot és a széleskörű elkülönítési ciklust le kell állítani, és a közszférában nem szabad elkülöníteni az oltottakat és az oltatlanokat. Engedélyezni kell a veszélyeztetett populációk beoltását, és a majdnem teljes oltás alatt – a COVID-19 vírus jelenlétében is vissza lehet térni a teljes rutinhoz (időszakos kiigazításokkal).”

A levél külön részét szentelték annak, hogy még mindig nincs teljes kép a vakcina súlyos és ritka hatásairól, ami annak köszönhető, hogy sok beoltott, aki mellékhatásokat tapasztalt, nem jelentette azt. “Ezért attól tartunk, hogy jelenleg a mellékhatásokról aluljelentések vannak. Ráadásul az események közötti ok-okozati összefüggés – ha van ilyen – csak idővel fog kiderülni, ahogy egyre több és több bizonyos típusú esemény halmozódik fel. Ha például Izraelben évente 12 fiatallal történik egy súlyos egészségügyi esemény (azaz átlagosan havonta 1), miközben a vakcina is ritkán okozza ezt a súlyos eseményt, akkor sok hónapba telik, amíg egyértelművé válik, hogy az esemény előfordulása megnövekedett, és hogy van összefüggés a vakcina és a megjelenése között.”.

“Ne siessük el a gyermekek beoltását, amíg a teljes kép nem tiszta. A koronavírusos megbetegedés nem veszélyezteti a gyermekeket, és az orvostudományban az első szabály az, hogy “először ne árts”. A teljes kép sok hónap, esetleg évek múlva várható. Ráadásul nemcsak az izraeli adatokból, hanem a globális adatokból származó ilyen dokumentációra is várni kell. Ezzel kapcsolatban érdemes hozzátenni, hogy a “fekete dobozos figyelmeztetések” – a súlyos vagy életveszélyes mellékhatásokra vonatkozó figyelmeztetések – hónapokkal és évekkel a gyógyszerek engedélyezése után halmozódnak fel, ami annak köszönhető, hogy a súlyos, de ritka mérgezések természetesen csak idővel jelennek meg.”.

A felnőtteknek a harmadik adag beadására vonatkozó becslések fényében azt írták, hogy “úgy véljük, nem helyénvaló a védőoltás kellemetlenségeit a gyermekpopulációra hárítani, ahol a koronavírus nem veszélyes, különösen ebben a szakaszban”, amikor a vakcina “hatékonysága hosszú távon egyáltalán nem egyértelmű”. Szerintük “az izraeli gyermekgyógyászat a világ egyik legjobbja, a gyermekintenzív ellátás pedig – mindenekelőtt. Rendkívül ritka, hogy egy gyermek vírusos betegségben haljon meg, és ez sajnos különböző vírusok következtében megtörténhet. Nem tartjuk helyesnek, hogy a magánéletet és a közegészségügyi politikát egy olyan vírusos betegségtől való folyamatos félelemből irányítsuk, amely nagyon ritkán képes ártani gyermekeink életének. ”

“Tekintettel arra, hogy a veszélyeztetett lakosság oltása csökkenti a kórházi felvételeket és a Covid okozta halálozást – úgy gondoljuk, hogy a vírus negatív hatásai sokkal kisebbek lesznek, ha a veszélyeztetett lakosság nagy részét beoltják, ahogyan az országban kezd látszani, és mindezt anélkül, hogy a gyerekeket be kellene oltani” – magyarázták.

“Úgy véljük, hogy gyermekeinknek azonnal vissza kell térniük áldott életük rutinjához, és nem kell őket beoltani a Covid-19 ellen” – fejezték be a közös levelet az orvosok. “A klinikai jelentőséggel nem bíró, de széleskörű közvetett károkat okozó tünetmentes gyermekvizsgálatokat, valamint az oktatási keretek között zajló tömeges izolációs ciklusokat azonnal le kell állítani. Hangsúlyozni kell a közvélemény felé, hogy még a beoltott emberek is megfertőződhetnek és fertőzhetnek, és hogy ugyanazok a magatartási szabályok mindenkire vonatkoznak, függetlenül az oltási státusztól. Abba kell hagyni az ujjal mutogatni a nem beoltottakra, és fel kell hagyni az egyén jogainak megsértésével. Azonnal véget kell vetnünk a kirekesztés és az emberek közötti elkülönítés minden formájának a közszférában.”

Forrás: https://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/304124