Donald Trump amerikai elnök abban reménykedik, hogy sikerül megállapodásra jutni Vlagyimir Putyin orosz államfővel azzal kapcsolatban, hogy az amerikai fegyveres erők elhagyhassák Szíriát – derült ki a CNN beszámolójából. Trump szerint a kivonulás olyan gyorsan kell történjen, “amilyen gyorsan csak lehet”.

A két vezető július 16.-án találkozik Helsinkiben, ahol az Egyesült Államok és Oroszország viszonya mellett számos nemzetközi kérdést megvitatnak, beleértve a szíriai és ukrán helyzetet is. A CNN azt írja, Trump egy olyan megállapodást akar kötni az orosz államfővel, ami alapján rendkívüli zónákat hoznának létre Szíria délnyugati részén. A beszámoló szerint ez lehetővé tenné, hogy az amerikai fegyveres erők zavartalanul elhagyják Szíriát, “amilyen gyorsan csak lehet.”

A CNN szerint az amerikai javaslatnak gyakorlatilag az lenne a lényege, hogy szüntessenek be minden harcot azokban a régiókban, ahol a szíriai kormányerők folytatnak offenzívát, és a terroristák menekülnek. További célnak nevezték annak megakadályozását, hogy az iráni hadsereg hídfőállást építsen ki Szíriában.

Trump beiktatása óta elsőként áprilisban beszélt arról, hogy az amerikai fegyveres erők nemsokára megkezdenék a kivonulást Szíriából. Kijelentését azonban a Pentagon részéről semmilyen hivatalos forrás nem erősítette meg.

Az elnök közlése szerint ezeket a terveket először megvitatná a koalíció szövetségeseivel, és a térség országaival. A lap szerint ez a kérdés csütörtökön a jordán királlyal tartott találkozón is felmerült.

2017. december 22.-én Szíria ENSZ-nagykövete, Bassár Dzsafari a török és amerikai katonák jelenlétét agressziónak nevezte, és felszólította a két ország fegyveres erőit, hogy azonnal és feltétel nélkül hagyják el az országot.

A szíriai külügyminisztérium korábban már számos alkalommal felszólította az amerikai fegyveres erőket, hogy hagyják el az országot. Ezt az Egyesült Államok mindeddig – többszöri felszólítás ellenére – nem tette meg.

Korábban Bassár el-Aszad, Szíria demokratikusan választott vezetője szintén egyértelműen kijelentette, hogy az amerikai fegyveresek engedély nélkül, megszálló erőként vannak jelen az országban.

http://www.hidfo.ru/2018/06/putyin-elerheti-hogy-az-amerikaiak-kivonuljanak-sziriabol/