Tudtad-e, hogy mindenki, aki Oroszországban él, beleértve nemcsak az orosz állampolgárokat, hanem a külföldieket is; amennyiben igényli, egy hektár szabad földet kap a Távol-Keleten?

Bár igaz, ez bizonyos feltételekhez van kötve, mert ezt a földet nem adhatja el, (nagyon helyesen, megelőzvén bármiféle spekulációt – SzR.) És még akkor sem adhatja el, ha egy saját vállalkozást épít fel rajta.

Az egyetlen nehézség a jövendőbeli földtulajdonos számára, (bár igaz ez egyáltalán nem elhanyagolható), hogy ezen gazdára váró szabad területek, még úgymond a “szűzföldeken” vannak, vagyis ritkán lakott körzetben, ahol meglehetősen alacsony az infrastruktúra. Ám ez később pozitív irányban változni fog.

Oroszország, ugyanúgy, mint hazánk, szintén fontosnak tartja a kisgyermekes családok támogatását, de kiemelten úgy hogy maximális lehetőséget biztosít számukra hogy jobb életet alakítsanak ki saját maguknak. S ezzel a hazájuknak is a hasznára legyenek. A 3, vagy több gyermekes családok nem csak a Távol-Keleten, hanem Oroszország területén bárhol kaphatnak telket, ahol van szabad föld. Olyan helyeken is, ahol sokkal jobb az infrastruktúra, mint Keleten.

És van föld bőven, mert Oroszország továbbra is a világ leggyérebben lakott országai közé tartozik, területe pedig hatalmas. Ráadásul a népessége évente riasztó ütemben csökken.

Mindezeket Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke mondotta 2018. június 7-én azon a nyilvános videó konferencián, melyen közvetlenül hozzá lehetett kérdéseket intézni. De nemcsak tőle lehetett kérdezni, a konferencia 4.5 órás ideje alatt, hanem Oroszország összes regionális kormányzója, és a minisztériumok vezetői is elérhetők voltak a kérdezők számára.

A videó konferencián Putyin kiemelten foglalkozott az ukrán menekültek kérdésével is, akiknek az orosz állampolgárságának megszerzését, maga az elnök is támogatja.

Kevéssé ismeretes, de az ENSZ jelentése is megerősíti, hogy Oroszország fogadja be a legtöbb menekültet a világon. A menekültek közül az ukránok vannak a legtöbben. Több mint 2 millió ukrán állampolgár él jelenleg és dolgozik Oroszországban. Ez eléggé ironikusan hangzik, ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy az antlantista ukrán média Oroszországot agresszorként festi le.

Így tehát az állítólagos “agresszorhoz” menekülnek az ukránok milliói abból az Ukrajnából, ahol Európában a legalacsonyabb a GDP.

De nemcsak a GDP, hanem a gyermekek születési aránya is a legalacsonyabb Ukrajnában. A nyugatbarát kormány alapvetően hibás gazdaságpolitikája miatt, mely mérhetetlenül nagy károkat okoz az ukrán népnek, egyre többen menekülnek el, s nagyon úgy néz ki, hogy az elkövetkező években Ukrajna a népességének a nagy részét elveszíti. Akik közül nagyon sokan Oroszországot választják új hazájuknak.

Mindezek ellenére – az ukrán kormány továbbra is agressziót folytat a szláv népekkel szemben, – Lugansk és Donyeck köztársaságokban.

***

Visszatérve Oroszországra Putyin azt magyarázta, hogy az országnak súlyos demográfiai problémái vannak. Annak ellenére, hogy az elmúlt években számos intézkedés történt a születések számának javítása érdekében, de a ’90-es években Oroszországban a születési arány jelentős csökkenése következett be, amely még 20-30 évvel később is több mint 27% -os csökkenést eredményez.

Az egyetlen megoldás az, – mondotta Putyin, – hogy hazahívják azokat honfitársaikat, akik elmentek, és hívják azokat a külföldieket akik szimpatizálnak Oroszországgal, s az “Orosz Világgal” kapcsolatban állnak, – függetlenül az eredeti állampolgárságuktól.

Ám nem szabad megengedni, hogy egyfajta “eszetlen migráció” kezdődjön Oroszország irányába, – hangsúlyozta Putyin. – a bevándorlási törvényeket olyan irányban kell módosítani, amely tükrözi a munkaerőpiaci prognózist, valamint figyelembe kell venni azon külföldiek érdemeit és kompetenciáit, akik az orosz állampolgárságot kérik.

Fort Russ / Szabad Riport, Fort András