Die Hard? Trump aligha fog lemondani a következő években.

Úgy tűnik, az amerikai külpolitika kihasznál minden adódó lehetőséget arra, hogy újabb csapást mérjen a német vállalatokra – írja a Der Spiegel német napilap. Elmondásuk szerint Trump ismeri a német autóipar sebezhető pontjait, emiatt nehéz idők jönnek Németország számára.

Donald Trump korábban azt mondta, nem akar többé Mercedest látni New York utcáin – az amerikai elnök tudja, milyen sebezhető a német autóipar, és mennyire fontos a német gyártó számára az amerikai piac. Emiatt azt fontolgatja, hogy magasabb tarifákat vezethet be a német autógyártókra vonatkozóan – áll a Der Spiegel beszámolójában. A lap szerint Trump intézkedéseinek célja, hogy megvédje a hazai autógyártó cégeket, és meggyengítse a német konkurenciát.

A Spiegel cikke szerint az amerikai elnök azonban nem csak az autóipart állítja célkeresztbe, de mostanra számos kis- és középvállalkozás kezdi felismerni, hogy a Trump-adminisztráció nagyon hatékony tud lenni, amikor megpróbál nyomást gyakorolni a külföldi cégekre; Washington új politikája nem csak egész iparágakat vesz célba, de előkerülhetnek az egyes cégek elleni, személyre szabott szankciók is.

“Ezekkel a támadásokkal Trump újra és újra sikereket ér el Európa megosztásában, kijátssza egymás ellen a francia és német érdekeket, egymás ellen fordítja Kelet- és Nyugat-Európát. Amikor az Európai Unió megosztottá válik, az európai cégek csak még könnyebb prédává válnak Amerika számára” – írja a német lap.

A beszámoló szerint Trump a dollárt is fegyverként használja, ennek már mutatkoznak jelei az iráni atomalku felmondása kapcsán; az elnök nyíltan bejelentette, hogy betiltja a dollárban folytatott tranzakciókat a szankcionált országok számára. Bár azt gondolnánk, hogy ez csak a harmadik világ béli országokat érintheti, ma már az Európai Unió legnagyobb cégeit is szankciók fenyegetik, emiatt a dollár könnyen Európa ellen fordulhat.

A Spiegel emellett hangsúlyozza, hogy az amerikaiak a sajtót is felhasználják arra, hogy meggyengítsék európai vetélytársaikat. A publicisztika szerint a Deutsche Bank szándékos kiszivárogtatás áldozatává vált, az amerikai sajtóban kifejezetten azzal a szándékkal jelennek meg hírek, hogy nyomást gyakoroljanak a német pénzintézetre.

A Spiegel ráadásul azt írja, nem egyedi jelenségként kell kezelni ezeket az eseményeket, hanem immár egyértelmű, hogy az Egyesült Államok egy újfajta gazdasági imperializmust képvisel, ami fenyegetést jelent az európai érdekek számára.

http://www.hidfo.ru/2018/06/trump-nagyon-megnehezitheti-a-nemetek-dolgat/