Égi édesanyánk könnyező figyelmeztetése után következik a Nagy Figyelmeztetés, majd 100 nap olyan keresztényüldözés, amilyen még nem volt a világon, aztán elragadtatva a 4 év alattiak és a mennybe tartozók, a többiek haladnak az utolsó ütközet felé

Armageddon nyomában

Armageddon nyomában

PÉNZTEREMTÉS -SVÁCBAN !

2018. május 29. - Andre Lowoa

"Kérlek, emlékezettek rá, miért teremtettünk titeket!" - ezzel a piros nagybetűkkel írt szöveggel látták el a közelgő svájci népszavazás aktivitástái a svájci jegybank berni székházának környékét a napokban. Az alpesi ország a június 10-ei, banki pénzteremtésről szóló népszavazásra készül.

Az említett akciót éppen a svájci jegybank (SNB) éves közgyűlésére időzítették a banki pénzteremtés jogát elvenni szándékozó aktivisták és közgazdászok - írja a Financial Times.

A népszavazás kezdeményezői elvennék a bankok pénzteremtési jogát, és kizárólag a jegybank kezében hagynák meg azt Svájcban. Szerintük Nagy-Britanniában a pénzmennyiség 97%-át, Svájcban a 90%-át a kereskedelmi bankok teremtik, és nem a jegybank. Az FT-nek egy bankár is elismerte: csak a népszavazással kapcsolatos viták ébresztették rá, hogy ők valóban pénzt teremtenek.

A "Vollgeld" nevet viselő kezdeményezés hívei érvként hozzák fel, hogy az új rendszerben nem tennék kockára a betétesek pénzét a bankok a nyakló nélküli hitelezéssel, emellett helyreállna egy 1891-es népszavazás akarata, mely szerint svájci frank nyújtására a jegybanknak van monopóliuma.

Az elképzelés nem nyert többségi tetszést a svájci parlamentben (a jelentős pártok elutasították), de mind a pénzteremtés mikéntjét régóta feszegető jobboldali libertariánusok, mind a magánbankok régi kritikusaiként fellépő baloldaliak közül sokan szimpatizálnak vele Svájcban. A bankvezetők között kevesen szurkolnak a népszavazásnak, az elméleti közgazdászok egy része viszont egyetért vele.

Thomas Jordan jegybankelnök szerint "veszélyes kísérlet" lenne a Vollgeld bevezetése Svájcban, tönkretenné a működő bankmodellt és káros lenne a gazdaságnak is. Hangs Gersbach, az ETH Zurich közgazdászprofesszora szerint nem abszurd a pénzügyi rendszer reformjáról gondolkodni, de ezen belül a Vollgeld a legradikálisabb opciót jelentené. A népszavazás ráadásul olyan időszakban jön, amikor a bitcoin nyomán felerősödtek a digitális jegybankpénzről szóló viták.

Sergio Ermotti, a UBS vezérigazgatója úgy véli, a svájciak nem lesznek öngyilkosok, hogy többségi támogatást adjanak a Vollgeldnek. A felmérések szerint valószínűleg igaza lesz: a szavazók 35%-a támogatja csak a kezdeményezést, 49% elveti, 16%-os a bizonytalanok tábora.

https://www.portfolio.hu/finanszirozas/hitel/sorsdonto-szavazas-keszulodik-megfosztanak-csodafegyveruktol-a-bankokat.5.286998.html

süti beállítások módosítása