Harlem Désir

Az EBESZ közleménye szerint veszélyes precedenst teremt, hogy a bíróság megrovásban részesítette az Index.hu újságíróját. A liberális sajtóalkalmazott félrevezette a magyar hatóságokat, majd azzal védekezett, hogy népszerű volt, amit az interneten írkált.

“Az EBESZ sajtószabadságért felelős képviselője, Harlem Désir pénteken újságíróknak azt nyilatkozta, veszélyes precedenst teremt az Index újságírójának elítélése, a döntés nyomán pedig tovább szűkülhet a sajtószabadság”írja az Index.hu.

A liberális újságíró korábban szándékosan félrevezette a magyar hatóságokat, amikor önmagát kirgiz menekültnek kiadva próbált Magyarország területére lépni. A büntetőeljárás során Nyilas Gergely azzal érvelt, hogy közérdekű információt próbált megszerezni hazugság által, és az interneten egyébként is népszerű volt a cikk, amit így összehozott.

“Mindez nyilvánvalóan közérdekű, a nyilvánosságra tartozó információ volt, amit a riport kiemelkedő olvasottsága és népszerűsége is igazolt”írták.

Bár a bírósági eljárás során gyakorlatilag semmilyen büntetést nem kapott az Index újságírója (megrovásban részesült, tovább folytathatja munkáját), külföldi hivatali vezetők már azon is felháborodtak, hogy liberális újságírót egyáltalán bíróság elé lehet állítani. Az EBESZ szerint ez a sajtószabadság korlátozását jelenti Magyarországon.

http://www.hidfo.ru/2018/03/ebesz-veszelyes-precedens-ha-szamonkerheto-egy-liberalis-ujsagiro/