A német külügyminisztérium szóvivője szerint Berlint nem lepték meg az Északi Áramlat 2 gázprojekttel kapcsolatban megfogalmazott amerikai és lengyel kritikák.

Berlint nem lepték meg a Washington és Lengyelország részéről az Északi Áramlat 2 gázprojektet érő kritikák – mondta Rainer Breul német külügyi szóvivő szerdai sajtótájékoztatóján.

Szombaton Rex Tillerson amerikai külügyminiszter Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel Varsóban tartott találkozója után azt mondta, Washington támogatja Lengyelország álláspontját az Északi Áramlat 2 gázprojekttel kapcsolatban. A lengyel álláspont szerint az orosz-német gázprojekt “aláássa az EU energiabiztonságát és stabilitását.”

A német külügyi szóvivő sajtótájékoztatóján azt mondta; “Nem látom értelmét kommentálni, az elhangzott nyilatkozatot semmilyen formában nem tartom meglepőnek.”

Az Északi Áramlat 2 az orosz Gazprom és a francia Engie, az osztrák OMV AG, a brit-holland Royal Dutch Shell, és a német Uniper, ill. Wintershall közös projektje, mely évente 55 milliárd köbméter földgázt szállítana az orosz gázmezőkről Németországba. Megépítését bizonyos európai országok támogatják, mások – mint például Lengyelország – határozottan ellenzik, amiért ezáltal “fokozódna az orosz gáztól függés.” Az Északi Áramlat 2 megépítését kritizáló országok közös álláspontja, hogy az orosz gáz helyett inkább az Egyesült Államoktól kellene cseppfolyósított földgázt vásárolni.

A lengyel miniszterelnök, Morawiecki nemrég Magyarországon is járt házalni az amerikaiaknak – ekkor a magyar kormányfővel közös sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy szerinte többek közt olyan infrastruktúra-bővítést kellene végrehajtani, ami lehetővé tenné, hogy Magyarország is megvehesse az amerikaiak cseppfolyósított földgázát.

Az utóbbi hetek folyamán megjelent sajtóhírek szerint azonban az Amerikai Egyesült Államok is Oroszországból vásárol cseppfolyósított földgázt – bár ez ellen egyelőre nem mertek tiltakozni a lengyelek.




http://www.hidfo.ru/2018/01/nemetorszag-nem-tartja-megleponek-a-kozos-amerikai-lengyel-kritikakat/