Az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint amerikai titkosszolgálatok megpróbálnak beszervezni külföldi újságírókat. Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője maga is elismerte, hogy a követség rendszeres kapcsolatot tart ellenzéki újságírókkal.

Az amerikai titkosszolgálatok külföldi újságírók beszervezésével kapcsolatos kísérletei is szóba kerültek az amerikai és orosz külügyminiszterek legutóbbi találkozója során. Rex Tillerson és Szergej Lavrov az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) csúcstalálkozója alkalmából találkozott, ennek során a legfontosabb témák egyike voltak az amerikai titkosszolgálatok kiújuló beszervezési kísérletei.

Lavrov elmondása szerint az amerikai szervek nyomást gyakorolnak az orosz médiamunkásokra és diplomáciai gárdára, illetve számos olyan kísérlet történt, melynek során az amerikai titkosszolgálatok megpróbálták információszerzés céljából beszervezni a külföldi újságírót – ami ellen az orosz fél hivatalosan is tiltakozott az EBESZ-csúcstalálkozó alkalmából.

Ezt a problémát korábban már az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova is említette. Ő azt mondta; az utóbbi időben orosz újságírók fokozott nyomásnak vannak kitéve a titkosszolgálatok részéről, és számos beszervezési kísérlet történt. Elmondása szerint főként azok az újságírók érintettek, akik munkájukat részben vagy egészben az Egyesült Államok területén végzik.

Zaharova részletesen kifejtette az egyik érintett újságíró esetét, akit először előnyös együttműködés ígéretével, később zsarolással és pszichológiai nyomásgyakorlással próbáltak beszervezni az amerikai titkosszolgálatok – majd amikor egyértelművé vált, hogy ez nem működik, életveszélyes fenyegetést kapott.

A szóvivő elmondása szerint ráadásul ez egy széleskörűen jelentkező probléma, ami súlyosan korlátozza a szólásszabadságot.

“A szólasszabadság korlátozásának részeként teintünk erre a gyakorlatra. Ez nem pusztán Oroszország elleni agresszió, hanem általánosságban véve a szólásszabadság elleni támadás” – mondta.

Október 17-én a 444.hu-n megjelent egy beszámoló, mely szerint az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője a Magyar Újságírók Országos Szövetségének egy rendezvényén felszólalva nyíltan elismerte, hogy kapcsolatban áll ellenzéki újságírókkal. David Kostelancik beszédéből kiderült; a kormányellenes újságírók információkat adtak át az amerikai nagykövetségnek a magyar médiapiaci viszonyokkal kapcsolatban.




http://www.hidfo.ru/2017/12/kulfoldi-ujsagirokat-kornyekeznek-meg-az-amerikai-titkosszolgalatok/