Kétpúpú tevét találtak egy barlangrajzon a dél-uráli Kapova-barlangban – a barlangrajz megközelítőleg 14500-37700 éves lehet, és ez a lelet igen különlegesnek számít, tekintve, hogy ebben az időszakban nem élhetett teve az Urál-hegységben. A kutatók szerint ez azt igazolja, hogy a “művész” nagy távolságról, bevándorlóként érkezett a régióba.

A vörös okkerrel készült teve-alakzatot faszén kontúr keretezi. A felfedezés Eudald Guillamet nevéhez köthető, aki a Baskíria kulturális hagyatékának védelméért felelős állami hivatal kérésére érkezett abból a célból, hogy a barlangot megtisztítsa a nemkívánatos graffitiktől. A Moszkvai Állami Egyetem dél-uráli archeológiai expedíciójának vezetője szerint ez egy egyedi felfedezés, aminek francia és spanyolországi barlangokban sincs megfelelője.

A szakértő szerint egyelőre nem megállapítható a rajz pontos kora, de előzetes vizsgálatok szerint legkorábban 37700, legkésőbb 14500 évvel ezelőtt készülhetett.

A barlangban látható korai emberi tevékenység nyomai azt mutatják, hogy a felső paleolitikum földalatti kultuszainak hagyományai a kantábriai régióból eredeztethetőek, de tekintettel arra, hogy ez a lelet hatalmas távolságban található más európai leletektől, helyi fejlődési jellegzetességeket is mutat.

A régióban talált barlangrajzok fejlődési sora azt mutatja, hogy a jégkorszakban az Urál déli részein élő ember nem csak lovak, bölények, mamutok és orrszarvúk képeit festette – ami európai barlangokban is gyakran fellelhető -, hanem más fajták képviselőit is, az alkotó pedig esetleg délről vándorolhatott be a régióba.

A Kapova-barlang Baskíriában 400 kilométerre Ufa városától, a Sulgan-Tas természetvédelmi területen található. A barlang egyike a leghíresebb európai lelőhelyeknek, melyeken a paleolitikus korszakból származó barlangrajzokat találtak. Az eddig feltárt, 17-19 ezer éves képeken emberi és állati jegyeket egyaránt viselő alakzatokat is találtak.

http://www.hidfo.ru/2017/11/ilyen-nincs-es-megis-egy-barlangrajzon-tevet-talaltak-a-deli-uralban/