Rex Tillerson amerikai külügyminiszter szerint fel kell gyorsítani a Brexit-tárgyalásokat. Miután a britek kilépnek az Európai Unióból, Washington a britekkel és az EU-val is fenntartaná a szövetséges viszonyt.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter kedden Washingtonban, a Wilson Center rendezvényén felszólalva azt mondta, az Európai Uniónak arra kell törekednie, hogy jelentősen felgyorsítsa a Brexit – a britek Európai Unióból kilépésének – folyamatát.

Az Egyesült Államok arra éri az Európai Uniót, hogy tegyen gyors előrelépést és véglegesítse az Egyesült Királyság kilépésének folyamatát, ami Brexitként vált ismertté – mondta, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok függetlenül a tárgyalások kimenetelétől, a kilépés után is megpróbálja fenntartani régóta fennálló szövetségi viszonyát az Európai Unióval és az Egyesült Királysággal.

A külügyminiszter azt mondta, az Egyesült Államok semmilyen módon nem fog beavatkozni a Brexit-tárgyalások kimenetelébe.

A britek 2016. június 23-án tartottak népszavazást az uniós tagságról, melynek során a választók 51,9%-a, mintegy 17,4 millió ember döntött az Európai Unióból való kilépésről.

A britek kilépésével Európa második legnagyobb, és a világ ötödik legnagyobb gazdasága távozik az EU-ból.

http://www.hidfo.ru/2017/11/az-usa-szerint-fel-kell-gyorsitani-az-europai-unio-felbomlasat/