Svédországban járt James Mattis amerikai védelmi miniszter – a találkozó során megállapodás született arról, hogy a svédek lecserélik az ország elavult rakétavédelmét az amerikai Patriot komplexumokra – derült ki az Aftonbladet beszámolójából.

Peter Hultqvist svéd védelmi miniszter szerint a Patriot-komplexum a legalkalmasabb arra, hogy a svéd fegyveres erők rendelkezzenek a ballisztikus rakéták elhárításának képességével – ezzel szemben mindössze a francia-olasz Sampt jöhetett szóba alternatívaként.

A védelmi miniszter emellett elmondta, hogy a Patriot megvásárlása nagyon költséges vállalkozás,

az amerikai termék megvétele miatt megszorításokat kell hozniuk és több más védelmi és haditengerészeti projektet háttérbe szorítanak.

Egy a Hufudstadsbladet finn napilapnak nyilatkozó szakértő szerint ez az üzletkötés azt jelenti, hogy Svédország teljes mértékben kiszolgáltatottá válik az amerikai védelmi ipar irányába; a svédek által ma használt radarrendszerek nem kompatibilisek a Patriottal, emiatt Svédország később újabb és újabb üzleteket kell kössön az amerikaiakkal.

Az Egyesült Államok azt követően tört előre Európában a Patriot rendszer értékesítésével, hogy a rakétakomplexum Közel-Keleten éles helyzetben használhatatlannak bizonyult. A közelmúltban Törökország egy hackertámadást követően döntött úgy, hogy inkább orosz rakétavédelmi rendszert vásárol, a Patriotokat pedig kivonta a NATO Törökországból.

2015 júliusában a Local német napilap arról számolt be, hogy hackertámadás érte a NATO Törökországban állomásozó Patriot-rendszereit. A lap szerint magát a behatolást nem is vették észre a NATO-erők; a kibertámadás tényét akkor ismerték fel, amikor a Patriot rakétakomplexumok ki nem adott parancsokat kezdtek végrehajtani, és számos nemkívánt rakétaindítás történt.

Alig néhány héttel azután, hogy ismeretlen hackerek átvették az irányítást a NATO rakétaindítások felett, az USA és Németország egyaránt megkezdte a Patriot komplexumok kivonását Törökországból. Négy hónappal a hackertámadás után már a nemzetközi sajtó számára is ismert tény volt, hogy Törökország nem a NATO-tól vásárol rakétavédelmi rendszert, ehelyett Kínával és Oroszországgal folytat tárgyalásokat.

Később a török kormány az orosz Sz-400 rakétarendszer megvásárlásáról írt alá szerződést, az amerikaiak pedig elkezdtek Patriot rakétakomplexumokat hozni – és értékesíteni – Kelet-Európába. Antoni Macierewicz lengyel védelmi miniszter július 6-án közölte, hogy a védelmi minisztérium és az Egyesült Államok megállapodást kötött a Patriot rakétakomplexum Lengyelországnak eladásáról. Az amerikai védelmi miniszter májusban Litvániában is látogatást tett, ahol szintén elhelyezték az amerikai rakétarendszereket.

http://www.hidfo.ru/2017/11/svedorszagnak-is-eladjak-a-patriot-raketakomplexum/