A Der Spiegel napilap kérdőre vonta a német külügyminisztert, amiért nem csak a német lapoknak nyilatkozik, hanem interjút adott a Russia Today hírügynökségnek.

Sigmar Gabriel az orosz-német kapcsolatok, az ukrán válság, a Krím kérdése és Katalónia függetlenségi törekvése kapcsán nyilatkozott a Russia Today német részlegének. A Der Spiegel német lap ezt követően egy interjú során azt kérdezte a külügyminisztertől, miért nyilatkozott egy olyan sajtóorgánumnak, ami “az orosz propaganda eszköze”.

A külügyminiszter azonban kiábrándító választ adott: nem lehet többé karanténban tartani a nem-nyugati sajtót, ehelyett hozzá kell szokni, hogy a médiapiaci verseny kiszélesedett.

“Német politikusként hozzá kell szoknunk, hogy már nem csak a mi megszokott médiánk létezik. Megjelentek az online közösségi hálók, emellett jelen vannak külföldi TV-csatornák, melyek német nyelven is elérhetőek. Egyébként is szóba állunk másokkal, például az Al Dzsazírával, miért ne tehetnénk meg ugyanezt kínai csatornákkal is?” – mondta.




A külügyminiszter ezen felül azzal indokolta az interjú szükségességét, hogy rengeteg olyan ember él Németországban, akik nem olvasnak Spiegel Onlinet, és hozzájuk a Russia Today-en keresztül lehet eljutni.

Tavaly novemberben, Strasbourgban az európai képviselők megszavaztak egy határozatot, mely szerint az Európai Unió “választ kell adjon az Oroszország által folytatott információs háborúra”. A határozat kiemelte a Russia Today-t és a Szputnyik hírügynökséget mint “ellenséges propaganda” eszközeit.

A Der Spiegel szintén azzal vádolta a két hírügynökséget, hogy dezinformációs kampányt folytatnak a választások előtt.

http://www.hidfo.ru/2017/09/a-sajto-magyarazkodasra-kenyszeritette-a-nemet-kulugyminisztert/