Ősszel az Európai Parlament elé fog kerülni egy határozattervezet, ami gazdasági szankciókat helyez kilátásba bizonyos kelet-európai országokkal szemben, amiért “szemet hunynak a szélsőjobboldal térnyerése felett”.

A határozattervezetet az Európai Parlament Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal képviselőcsoportja készíti elő. A tervezet előkészítésében résztvevő egyik képviselő, Jiri Mastalka az Izvesztyija orosz napilapnak adott interjú során egyértelműen beszélt arról, hogy a határozat kifejezetten a balti országokat és Ukrajnát célozza.

“Az Európai Parlament részéről az egyetlen adekvát megoldás, ha szankciókat hoz a balti országok ellen. Meg kell fosztani őket az uniós forrásoktól. Brüsszel jelenleg teljes mértékben ignorálja Európában – de különösen a balti országokban és Ukrajnában – a szélsőjobboldal erősödését.”

Mastalka elmondása szerint az ilyen gazdasági szankciók “egyértelmű politikai üzenetet közvetítenének az érintett országoknak, melyek jelenleg semmilyen magyarázatot nem adnak arra, miért nem tartják fenyegetésnek a neonáci mozgalmak terjeszkedését”.

A képviselő felrótta a balti országoknak, hogy a Szovjetunió összeomlása után nem léptek fel az erősödő szélsőjobboldallal szemben. A gazdasági szankciók azonban különösen az uniós csatlakozásra vágyó Ukrajna számára jelentenének komoly csapást, ahol a 2014-es kijevi puccs óta a kormány döntéseit is befolyásolja a fegyveres szélsőjobboldali szabadcsapatok tevékenysége. Az Oroszországgal határos uniós tagállamokban számtalan oroszellenes szélsőjobboldali mozgalom működik, ezek egy része fegyveres szervezet.





http://www.hidfo.ru/2017/07/a-szelsojobb-erosodese-miatt-is-megvonhatnak-unios-forrasokat/