Sigmar Gabriel német külügyminiszter és alkancellár kedden azt mondta, Angela Merkel felelős a G20 csúcstalálkozó idején történt erőszakos cselekményekért, de nem hajlandó felelősséget vállalni.

Erőszakos szélsőbaloldali tüntetések zajlottak a G20 csúcstalálkozó idején, amit pénteken és szombaton tartottak Hamburgban. A rendezvény során az utcákon összecsapások történtek a rendőrök és tüntetők közt, majd elszabadultak az indulatok; baloldali extrémista csoportok autókat gyújtottak fel, Molotov-koktélokkal dobálták a rendőröket, emellett tömeges fosztogatás zajlott a városban. A csúcstalálkozó alatt összesen 476 rendőr sérült meg, és mintegy 230 tüntetőt őrizetbe vettek, ebből közel 190 főt letartóztattak.

“Ahelyett, hogy közös választ adnának arra, hogyan lehetséges, hogy bűnszervezetek európai szervezkedést folytattak és Hamburgba jöttek végrehajtani az alaposan kitervelt bűncselekményeket, miért nem akadályozták ezt meg a titkosszolgálatok, és hogyan lehetséges, hogy az európai hatóságok sem tudtak az előkészületekről, ehelyett inkább egy gonosz és szégyenletes kampány vette kezdetét.” – mondta Sigmar Gabriel (SPD) egy német sajtóorgánumnak adott interjú során.

Sigmar Gabriel “teljes kudarcnak” nevezte a G20 csúcstalálkozót, hangsúlyozva, hogy a háborúkra, polgárháborúkra, menekültválságra, éhezésre és szegénységre továbbra sem sikerült megoldást találni. A külügyminiszter emellett azt mondta, elítéli Angela Merkelt, amiért a Hamburgban készült “attraktív képeket” választási kampány céljára használja.

Sigmar Gabriel elmondása szerint Angela Merkel a G20 csúcstalálkozón készült fotókat kampánycélra felhasználva “a világ vezetőinek egyikeként” próbálja mutatni magát a választóknak, a tomboló erőszak és a fosztogatások kapcsán pedig másra hárítja a felelősséget.

Németországban szeptember 24-én tartanak szövetségi választásokat, melynek eredményeként új kormányt és kancellárt választanak. A CDU/CSU pártok és a SPD a két fő rivális a választási kampányban.

http://www.hidfo.ru/2017/07/kulugyminiszter-merkel-felelos-a-hamburgban-tombolo-eroszakert/