Az Európai Unió migrációügyi biztosa, Dimitrisz Avramopulosz válaszolt az olasz hatóságok jelzésére, miszerint lezárnák a migránsok előtt a kikötőket; Brüsszel készen áll arra, hogy pénzt adjon Olaszországnak a migránsok beengedéséért.

Az Európai Unió készen áll arra, hogy párbeszédet folytasson Olaszországgal és más országokkal a migrációs válsággal megbirkózáshoz szükséges eszközökről – mondta Dimitrisz Avramopulosz, az EU migrációügyi biztosa. Brüsszel pénzügyi segítséget adna Olaszországnak a migránsok elszállásolásához, hogy a bevándorlás továbbra is gördülékenyen menjen.

Teljesen megértem az olaszok aggodalmait: tarthatatlanná vált a helyzet. Ezért készen állunk arra, hogy támogassuk Olaszországot nem csak politikai, de anyagi téren is.” – mondta a biztos az Il Corriere della Sera olasz napilapnak nyilatkozva.

A semmitmondó interjúból kiderült, hogy Brüsszel elsősorban nem a tengeri határ ellenőrzésének fokozására akar pénzt adni, hanem arra, hogy Olaszország a már beengedett migránsokat megfelelően elszállásolja táborokban, és ott külön csoportra ossza azokat, akiknek szüksége van segítségre, és azokat, akiknek nincs.

Tehát a migránsok továbbra is akadálytalanul érkeznének Olaszországon át az EU-ba, csak hatékonyabban osztályoznák őket, annak reményében, hogy egy részüket utána ki lehet utasítani. Eközben a Biztos továbbra is azt mondta, hogy az EU tagállamai át kell vegyék a már beengedett migránsokat: Avramopulosz arról beszélt, hogy a migrációs válság megoldását elsősorban a “szolidaritásban” látja. Ez a brüsszeli nyelvezet szerint a migránsok befogadását jelenti.

Szerdán a helyi sajtó azt írta, az olasz hatóságok kilátásba helyezték a kikötők lezárását minden olyan hajó előtt, ami a Földközi-tengeren „kimentett” migránsokat szállít. Az embercsempészek és civil szervezetek tevékenységének köszönhetően idén eddig 77 ezer afrikai és közel-keleti migráns érkezett Olaszországon keresztül az Európai Unióba, ami 13,4%-os növekedés a tavalyi adathoz képest.

http://www.hidfo.ru/2017/07/biztos-brusszel-keszen-all-finanszirozni-a-migransok-beengedeset/