A hét év börtönbüntetésre ítélt személy olyan ítéleteket hozhatott volna, amivel legitimmé teszi a puccsot, ha az sikerrel jár.

Egy török bíróság szerdán hét év és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélt egy bírát, aki háborús bűnök ügyében szokott eljárni az ENSZ számára. Aydin Sefa Akay a vád szerint részt vett a tavaly elbukott puccskísérletben azáltal, hogy tagja a Fetullah Gülen -féle terrorszervezetnek, ami tavaly nyáron megpróbálta erőszakos úton megdönteni a legitim kormányt.

Aydin Sefa Akayt tavaly szeptemberben tartóztatták le saját otthonában, és terrorizmussal vádolták meg, mivel bizonyíthatóan tagja a Gülen -féle terrorszervezetnek. A török kormány korábban Fethullah Gülent azzal vádolta, hogy külföldi titkosszolgálatok segítségével az ő szervezete próbált katonai puccsot végrehajtani. Az Ankarában és Isztambulban zajló fegyveres harcokban több száz ember veszítette életét.

Korábban Gülen és az amerikai kormány is tagadta a vádakat, mely szerint ők lennének felelősek a puccskísérlet beindításáért.

A nyomozás során azonban Akay volt az egyik legmagasabb rangú letartóztatott személy, és “bizonyítást nyert, hogy ő is használt egy Bylock nevű okostelefonos applikációt, amit Gülen mozgalmának tagjai használnak kapcsolattartásra”.

A tavaly júliusban történt katonai puccskísérletet néhány óra alatt leverték a kormányerők, de ez idő alatt is több mint 240 ember veszítette életét és több mint kétezren sebesültek meg a harcokban. Törökországban azóta több ezer katonát tartóztattak le a puccskísérletben részvétel miatt, emellett számos aktivistát, újságírót is bíróság elé állítottak, akiknek a gyanú szerint köze volt Gülen szervezetéhez.

http://www.hidfo.ru/2017/06/het-ev-bortonbuntetes-egy-biranak-puccskiserletben-reszvetel-miatt/