A török fegyveres erők veterántanácsának volt vezetője szerint Törökország alig fogja megérezni a németek kivonulását az Incirlik bázisról, és következő lépésként az egész létesítmény bezárására is sor kerülhet.

Nem csak a Bundeswehr kezd el kivonulni Törökországból, a kormány elmozdítására tett kísérlet miatt olyan feloldhatatlan feszültség alakult ki, ami miatt az országban működő NATO-missziót is távozásra kényszeríthetik. A török fegyveres erők veterántanácsának volt vezetője, Korai Gurbuz a Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta; miután a németek Jordániába áthelyezték az Incirlik bázison szolgálatot teljesítő 260 katonát, a létesítményből az amerikai missziót is elkezdhetik kivonni.

Az Incirlik bázison szolgáló német katonák kivonulása egyértelműen az egész NATO-misszióra vonatkozik, hiszen a német fegyveresek az amerikai vezetés alatt működő koalíció részeként állomásoznak Törökországban. Gurbuz szerint Törökországban meg sem fogják érezni a németek kivonulását, hiszen ez a misszió eleve nem Törökország érdekei mentén működik.

Nem fogják megérezni a kivonulást. Ha engem kérdez, azt mondom, az Incirlik bázist be kel zárni. A NATO-csapatok kivonása csak jót tenne az országnak és biztonságosabbá tenné a régiót.” – mondta.

Az Incirlik bázisról kivonulással kapcsolatban hozott döntés Sigmar Gabriel német külügyminisztertől származik, aki sikertelenül próbálta a török kormányt nyomásgyakorlással rákényszeríteni arra, hogy engedje be a német politikusokat a létesítménybe. Korábban a török kormány azzal indokolta a politikusok kitiltását, hogy a német delegáció tagjai terrorszervezetet támogathatnak. Márciusban azonban a török védelmi miniszter nyíltan beszélt arról, hogy a német titkosszolgálatok is érintettek lehetnek a tavalyi puccskísérletben. Ennél fogva az Incirlik létesítmény körüli feszültség inkább szól a német titkosszolgálatok törökországi működésének korlátozásáról, mint üres diplomáciai játszmáról.

A bukott puccskísérlet előtti években már számos alkalommal zajlott tömeges tüntetés az Incirlik légibázis előtt – a török lakosság egy tekintélyes hányada úgy gondolja, hogy a bázist be kellene zárni és a NATO fegyveres erők el kell hagyják az országot. A közvéleménynek ez a vonulata még inkább felerősödött, miután a török kormány nyíltan a NATO-szövetséges országokat vádolta meg azzal, hogy fegyveres úton el akarták mozdítani a kormányt.




http://www.hidfo.ru/2017/06/nem-csak-a-nemetek-az-egesz-nato-misszio-elhagyhatja-torokorszagot/