Vlagyimir Putyin orosz államfő tavaly szeptemberben kijelentette, hogy adott helyzetben Magyarország javára módosítani kellene Románia határait. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a trianoni katasztrófa évfordulóján szó szerinti nyilatkozatban kellett megnyugtassa a románokat.

„Nem akarunk határrevíziót, és pláne nem etnikai feszültséget (…), újabb háborúkat Európában, vagy bárhol a világban” – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton Szarvason, a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott megemlékezésen. Az MTI beszámolója szerint bár a miniszter a korábbiakhoz képest éles nyilatkozattal beszélt a trianoni traumáról, beszédében szó szerint jelentette ki, hogy Magyarországnak nem áll szándékába a határok módosítása.

A román hatóságok pánikszerű állapotban várhatták az idei trianoni megemlékezéseket, miután Vlagyimir Putyin orosz államfő tavaly a Krím-félsziget és a Kalinyingrád enklávé helyzete kapcsán egyértelművé tette; ha a nyugati országok mindenféleképpen világháborús egyezményeket akarnak módosítani, ez nem csak Oroszországot érinti, hanem az USA előretolt helyőrségeként funkcionáló Romániát is.

“Ha valaki felül akarja bírálni a második világháború eredményeit, vitassuk meg – de akkor nem csak Kalinyingrád, hanem kelet-Németország kérdését is meg kellene vitatnunk, valamint Lvov hovatartozását, ami Lengyelország része volt. Emellett Magyarország és Románia is szerepel a listán.”– mondta.



Az orosz államfő akkor a Bloomberg hírügynökségnek adott interjú során beszélt a határrevízió kérdéséről.

A trianoni megemlékezések alkalmából ma kormánypolitikus kellett szó szerint kijelentse, hogy Magyarország nem törekszik a határok módosítására, ami arra utalhat, hogy a román hatóságok egyre jobban tartanak Erdély hovatartozásának megvitatásától. A Kalinyingrád enklávéval vont párhuzam kínos a román hatóságok számára: azt jelenti, hogy hiába él tömbösödött román lakosság a magyar határon, magyar többségű kisebb területek akár enklávéként (közös határszakasz nélkül) is csatlakozhatnának az anyaországhoz, amire a krími népszavazás precedenst teremtett.

Lázár János kijelentése szerint természetesen a magyar kormány nem törekszik a határrevízióra.

http://www.hidfo.ru/2017/06/lazar-magyarorszag-nem-akar-hatarreviziot/