James Mattis amerikai védelmi miniszter beszédet tartott az orosz határon állomásozó amerikai katonák előtt, és kijelentette, hogy tisztán védelmi jelleggel vannak itt.

Litvániában tett látogatást James Mattis amerikai védelmi miniszter, ahol kijelentette, hogy az USA tovább fokozza katonai jelenlétét a balti országban. Az amerikai hadsereg Patriot rakétakomplexumokat küldhet Litvániába, amit az amerikai vezetők az orosz veszély elhárításával indokolnak.

„Tisztán védelmi alapállással vagyunk itt” – mondta. Mattis szerint a Patriot rakétakomplexumról „mindenki tudja, hogy ez nem egy offenzív eszköz, és aki másként gondolja, az téved.”

A védelmi miniszter kijelentette, hogy Washington további „védelmi rendszereket” küld a balti országokba, hogy „biztosítva legyen az országok szuverenitása”.

Mattis az orosz határ mellett állomásozó amerikai katonák előtt tartott beszédét követően közös sajtótájékoztatót tartott Dalia Grybauskaite litván elnökkel, aki elismételte az amerikai katonai vezetők álláspontját, miszerint Litvániának szüksége van az állandó amerikai katonai jelenlétre.

Annak lehetősége, hogy az Amerikai Egyesült Államok rakétakomplexumokat küld az orosz határra, erős válaszlépéseket provokált Moszkva részéről: Oroszország nyugati régióiban több mint százezer fős haderőt mozgósítottak egy augusztusban kezdődő hadgyakorlatra, amely részben Lengyelország és Litvánia közt, a Kalinyingrád enklávéban fog zajlani.


http://www.hidfo.ru/2017/05/az-usa-patriot-raketakomplexumokat-kuld-litvaniaba/