Az országgyűlési választások közeledtével a nemzetközi Soros-hálózat a kiberterrorizmus eszközeihez folyamodhat, hogy megpróbálja befolyásolni a szavazás kimenetelét. Egy ilyen támadás ha nem is váratlanul, de felkészületlenül érheti Magyarországot.

„A választások közeledtével az ország egyáltalán nincs felkészülve egy Soroshoz közel álló hackertámadás kivédésére.” – derül ki a 888.hu beszámolójából. A lap szerint Magyarország számára technikailag és jogi értelemben is kihívást jelentene egy ilyen beavatkozás elhárítása, és ha sikerülne is megakadályozni a választási folyamatba való beavatkozást, a tetteseket nagy valószínűséggel nem lehetne bíróság elé állítani és elítélni.

“A kibertámadások esetén nagyon nehéz, sőt, szinte lehetetlen olyan közvetlen bizonyítékokat felmutatni, amelyek helytállóak és bizonyító erejűek lennének az igazságszolgáltatás előtt. A támadások folyamatos, meredeken emelkedő száma miatt egyre inkább szükség lesz olyan infokommunikációs szakjogászokra, akik az informatikai incidenseket hatékonyan tudják kezelni.” – írták.

A közelmúltban több olyan hivatali átalakítás is történt, melyek arra utalnak, hogy Magyarország védelmi képességei ilyen téren bővítésre szorulnak. Februárban a Magyar Idők napilap arról számolt be, hogy folyamatban van a nyomozók toborzása a Nemzeti Nyomozó Iroda kiberbűnözés elleni főosztályára. A lap szerint a belügyminiszter átlagon felüli fizetést ígért az újonnan jelentkező specialistáknak.

Áprilisban a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen külön kiberbiztonsági akadémia alakult, melynek célja, hogy „a közszolgálat, a rendvédelem és a honvédelem területén is katalizátorként működjön a kiberbiztonsági képzésben.”

Az utóbbi évek során egyre többet hallani állítólagos orosz hackertámadásokról, melyek a gyanúsítások szerint választások befolyásolását, vagy Oroszországgal kritikus hangot megütő szervezetektől bizalmas információ kinyerését szolgálták. Ugyanakkor, a közvélemény láthatóan megfeledkezik arról, hogy a nyugati információs tér fősodorában elsőként ismertté vált hackercsoport – az Anonymous – kezdetben éppen egy olyan szervezet volt, mely kisebb csoportok laza hálózataként gyakran hirdetett meg közös cselekvést a liberális demokrácia védelmében.

Az ilyen esetek megszaporodása pedig arra utal, hogy a hackertámadások ma már valós veszélyt jelentenek minden egyes országgyűlési választás előtt. Igen sokat elárulna az ország szuverenitásával kapcsolatban, ha a specialisták csak az orosz hackertámadás kivédését tartanák fontosnak, de eközben nem tartanának szükségesnek más politikai motivációjú – liberális, vagy az euro-atlanti integráció mélyítésére a nemzeti szuverenitás sértésével törekvő – beavatkozások kivédését.

http://www.hidfo.ru/2017/05/a-kiberterrorizmus-eszkozeihez-folyamodhatnak-soros-ugynokei/