Az osztrák belügyminiszter javaslata szerint a Törökországban tartott referendum után Ausztria el kell kezdjen bírságokat kiszabni azokra a második generációs bevándorlókra, akik illegálisan megszerzik a török állampolgárságot.

Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter azzal próbálná elősegíteni az Ausztriában élő török bevándorlók integrációját, hogy jelentős bírságot szabna ki azokra a törökökre, akik illegálisan megszerzik a kettős állampolgárságot.

Ausztria jelenleg nem engedélyezi a kettős állampolgárság intézményét, kivéve olyan esetekben, amikor mindkét állampolgárságot születésekor kapja valaki. A kettős állampolgárság megszerzése minden más esetben az osztrák papírok elvesztésével jár, ugyanakkor semmilyen büntetés nem jár érte. Ezen változtatna a belügyminiszter javaslata.

„Azok, akik illegálisan megszerzik a török állampolgárságot, az osztrákot elveszítik, de eközben semmilyen büntetés nem jár érte. Ezen a gyakorlaton akarunk változtatni.” – mondta.

Sobotka javaslata szerint a török állampolgárság megszerzését 5000 euró pénzbírsággal kellene büntetni.

A belügyminiszter annak tudatában javasolta a szigorítást, hogy az Ausztriában élő mintegy 200000 török abszolút többsége megszavazta a török elnök jogköreinek bővítését. A Krone újság beszámolójában az áll, hogy a Szabadságpárt szerint az Erdogan által kezdeményezett referendum népszerűsége rámutatott; a török bevándorlókat több évtized alatt sem sikerült integrálni, máig Törökországot tartják hazájuknak és a török államfőhöz hűségesek.

http://www.hidfo.ru/2017/04/ausztria-penzbirsaggal-is-buntetne-a-torok-allampolgarsag-megszerzeset/