Katalónia vezetői szerdán bejelentették; nem vonják vissza korábbi ígéretüket, miszerint még 2017-ben újabb népszavazást tartanak a Spanyolországtól elszakadásról.

Katalónia elnöke, Carles Puigdemont, és Oriol Junqueras alelnök szerdán közös közleményt adott ki, melyben ígéretet tettek arra, hogy nem lépnek vissza a függetlenségi népszavazás idei kiírására tett ígéretüktől.

Puigdemont és Junqueras a francia Le Soir napilapban megjelent cikkben azt írták, „az egyetlen dolog, amit nem fogunk megtenni, az a szavazás kiírásától való visszalépés.” A vezetők kijelentése szerint nem a Katalónia és Spanyolország közti különbségek jelentik a fő gondot, hanem az abból adódó problémák megoldására való hajlandóság teljes hiánya.

2016 szeptemberében Puigdemont ígéretet tette arra, hogy megpróbál megállapodást kötni Spanyolország vezetőivel Katalónia függetlenedéséről. Nem sokkal ezután a katalón parlament elfogadott egy határozatot, amely arra kéri a regionális kormányt, hogy egy éven belül írjon ki népszavazást az elszakadásról.

Márciusban Katalónia elfogadott egy költségvetési tervezetet, ami 5,8 millió eurót különített el a függetlenségi referendum előkészítésére. Nem sokkal később a spanyol kormány felülbírálta ezt a tervezetet.

2014. november 9-én egy nem ügydöntő referendumon a katalón lakosság 80%-a arra szavazott, hogy Katalónia független országgá kell váljon. A spanyol kormány alkotmányellenesnek nyilvánította ezt a referendumot.

http://www.hidfo.ru/2017/04/katalonia-meg-iden-elszakadna-spanyolorszagtol/