A brüsszeli vezetők lemondtak arról, hogy sikerülhetne a kelet-európai országok felzárkóztatása, ezért inkább több részre osztanák az Európai Uniót. A visegrádi országok azonban nem hajlandók elfogadni, hogy másodrendű állampolgárok legyenek Európában.

Robert Fico szlovák kormányfő arra figyelmeztetett, hogy katasztrófával végződhet szombaton az EU római csúcstalálkozója, amennyiben az Angela Merkel által erőltetett „kétsebességes Európa” elgondolás megvalósításáról végső döntés születik.

Leo Luzar, a cseh országgyűlés külkereskedelmi albizottságának elnöke ennek kapcsán interjút adott a Szputnyik hírügynökségnek, melyben kijelentette; nem egyedi jelenségről van szó a kétsebességes Európa elutasítottsága kapcsán – a Visegrádi Csoport tagjai egységesen elutasítják ezt az elképzelést.



A politikus azt mondta, a Cseh Köztársaság, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország egyaránt egységes egészként tekint az Európai Unióra, és vezetőik nem fogják megengedni, hogy a térségi országok lakóit másodrangú állampolgárrá nyilvánítsák a brüsszeli vezetők. Luzar szerint

amennyiben döntés születik a „kétsebességű Európa” megvalósításáról, az az Európai Unió végét jelenti.

Hozzátette: bár jelenleg is léteznek olyan különbségek, hogy egyes tagállamok részei a schengeni övezetnek, mások nem – illetve ugyanez elmondható az eurozónáról is –, nem szabad hagyni, hogy Brüsszel intézményesítse a megosztottságot.

Luzar szerint a „kétsebességű Európa” elgondolásnak egyetlen célja van: hogy létrehozzák az Európai Egyesült Államokat az úgynevezett „Európa-1” tagállamok bevonásával. Amennyiben ez megtörténik, idővel nyomást gyakorolnának a keleti tagállamokra is, hogy adják fel szuverenitásuk további részeit, és tagozódjanak be ebbe az európai államba.

Bizonyossággal állíthatom, hogy a „kétsebességű Európa” újabb jele azoknak a próbálkozásoknak, melyekkel föderalizálni próbálják az Európai Uniót.” – mondta.



Luzar hozzátette: Csehország egyértelműen nemet mond erre a kezdeményezésre, és a római csúcstalálkozón nemet mondanak minden olyan nyilatkozatra, ami akár csak megemlíti a kétsebességes Európát.

http://www.hidfo.ru/2017/03/brusszel-intezmenyesitene-a-megosztottsagot-az-eu-ban/