Lengyelország miniszterelnöke azt mondta, a Visegrádi Négyek – Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia – vezetői csütörtökön közös nyilatkozatot fogadtak el az Európai Unió jövőjével kapcsolatban, amit a következő csúcstalálkozón az EU vezetői elé tárnak.

A Visegrádi Négyek vezetői csütörtökön közös nyilatkozatot fogadtak el, amit várhatóan az EU római csúcstalálkozóján fognak bemutatni – mondta Beata Szydlo lengyel miniszterelnök.

„Közös nyilatkozatot fogadtunk el Európa jövőjére vonatkozóan, amit az EU csúcstalálkozóján Rómában a Visegrádi Csoport együtt fog bemutatni. Ebben a tervben az EU megreformálásának szükségességéről beszélünk, mindazon negatív változásokkal kapcsolatban, melyek ma az Európai Unióban és környezetében tapasztalhatóak.” – mondta.

A kormányfő hozzátette; a közös nyilatkozat egyik kulcsfontosságú megállapítása, hogy meg kell őrizni az Európai Unió egységét, és szembe kell helyezkedni az EU-ban tapasztalható megosztottsággal. A lengyel politikus elmondása szerint a közlemény egyúttal állást foglal a protekcionizmussal szemben is a munkaerőpiac terén.

Március 25-én az EU tagállamainak állam- és kormányfői Rómában találkoznak, az Európai Unió elődjét jelentő Európai Gazdasági Közösséget megalapozó római szerződés megkötésének 60. évfordulóján. A Visegrádi Négyek közös nyilatkozata azonban nem az egyetlen, az EU jövőjével kapcsolatban megfogalmazott tervezet, amit a római csúcstalálkozón előterjesztenek. Szerdán az Európai Bizottság elnöke szintén nyilvánosságra hozott egy az EU lehetséges jövőjével foglalkozó „Fehér Könyvet”.

http://www.hidfo.ru/2017/03/v4-kozos-nyilatkozat-az-eu-jovojevel-kapcsolatban/