Az ukrán atlantisták nem voltak hajlandók Oroszországtól fűtőanyagot venni az erőművekbe, de a nyugati szövetségesek nem segítenek, így nemsokára áram nélkül marad az egész ország.

A hét folyamán Ukrajna energiaügyi minisztériuma javasolta a rendkívüli helyzet bevezetését az energiaszektorban, mert kifogytak az antracit szénből a széntüzelésű erőművek. Kijev nem hajlandó Oroszországtól szenet venni, így az energiaügyi miniszter, Ihor Nasalik inkább kiadta a figyelmeztetést, hogy az országban egy-két héten belül áramkimaradások várhatóak.

Nasalik figyelmeztetése szerint az erőművek széntartaléka 14-45 napon belül kimerül, utána le kell állítani az áramtermelést. A miniszter szerint az ország mintegy 927000 tonna széntartalékkal rendelkezik, ebből az energiaszektor napi 40000 tonnát használ fel.

Ugyanazon a napon Nasalik az ICTV-nek nyilatkozva kijelentette, hogy az elkerülhetetlen katasztrófa ellenére Kijev nem tervezi elektromos áram importálását Oroszországból, illetve az erőművek működtetéséhez szükséges szenet sem kívánja orosz forrásból beszerezni. A válsághelyzet közepette az atlantista kormány azzal van elfoglalva, hogy „mindent megtegyen annak érdekében, hogy ne orosz forrásból kelljen vásárolni”.

Hétfőn az orosz energiaügyi minisztérium megerősítette, hogy a kijevi kormány nem kért segítséget az ország áramellátásának biztosításához. Ugyanakkor, a nyugati „szövetségesek” sem fognak segíteni: tavaly volt már egy ugyanilyen válsághelyzet, akkor végül Oroszországtól voltak kénytelenek áramot importálni.

A válsághelyzetet a kijevi puccs után elszabadult nyugatbarát félkatonai szervezetek bonyolítják, melyek minden áron megpróbálják megakadályozni, hogy az ukrán kormány keleti irányból vásároljon bármit is. Volodimir Paraszjuk „aktivistái” január óta blokád alatt tartják a Donyeck és Luganszk régiókba tartó vasúti szállítási útvonalakat. A két kérdéses terület az erőművek működtetéséhez szükséges antracitban gazdag régió. A félkatonai szervezetek azonban már előre kilátásba helyezték, hogy amennyiben az erőművek működése szén hiányában leáll, bevonulnak és ellenőrzés alá vonják az erőműveket.

Amennyiben az erőművek működése leáll, először a háztartások maradnak áram nélkül, hogy az ipari létesítmények működése még egy ideig biztosított legyen. Később azonban robbanások történhetnek bizonyos ipari létesítményekben, ha az áramellátás nem lesz biztosított.

http://www.hidfo.ru/2017/02/napokon-belul-aram-nelkul-maradhat-egesz-ukrajna/



Kihirdették a rendkívüli állapotot a NATO-barát félkatonai szervezetek miatt

Ukrajnában az erőművek nem jutnak elegendő fűtőanyaghoz, mert nyugatbarát félkatonai szervezetek megakadályozzák, hogy a kormány az Ukrajnától elszakadó területekről importáljon antracitot.

Az ukrán hatóságok kihirdették a rendkívüli állapotot az ország energiaszektorában, a Donbassz régió körül fennálló blokád miatt. A régióból nem érkeznek meg az erőművek működtetéséhez szükséges antracit szállítmányok, mert nyugatbarát fegyveres szervezetek hónapok óta blokád alatt tartják az elszakadó területeket, ahonnan eddig a szénszállítmányok érkeztek a nyugat-ukrajnai erőművekbe.

Decemberben az EuroMaidan után szerveződő önkéntes fegyveres csoportok kereskedelmi és gazdasági blokádot hirdettek a Donyecki Népi Köztársaság és a Luganszki Népi Köztársaság ellen. Korábban az elszakadó régiók látták el a szükséges mennyiségű antracittal a nyugat-Ukrajnában működő erőműveket, melyek a teljes lakosság fűtéséről és a hálózati áram termeléséről gondoskodnak.

Ihor Nasalik energiaügyi miniszter szerdán jelentette be, hogy az energiaszektorban kihirdetik a rendkívüli állapotot, mert a blokád miatt a Donbassz régióból nem tudják biztosítani az erőművek működéséhez szükséges fűtőanyagot. Nasalik hétfőn azt mondta, Ukrajna széntartalékai a következő hetekben kimerülnek, ha addig nem sikerül feloldani a blokádot.

http://www.hidfo.ru/2017/02/kihirdettek-a-rendkivuli-allapotot-a-nato-barat-felkatonai-szervezetek-miatt/