A német Baloldal – Die Linke – vezetője szerint Donald Trump kijelentését nem szabad figyelmen kívül hagyni: a NATO feloszlatásra kell kerüljön, és Európa Oroszországgal együttműködésben egy új védelmi uniót kell létrehozzon.

Donald Trump, az USA újonnan választott elnöke a napokban kijelentette: a NATO elavulttá vált. Miközben az atlantista politikusok egészen más irányból kritizálták Trump kijelentését, a német Baloldal vezetője, Sahra Wagenknecht arra hívta fel a figyelmet, hogy Európa nem hagyhatja figyelmen kívül a biztonságpolitikai környezet megváltozását; korábbi ideológiai elképzeléseinek dédelgetése helyett inkább fel kell oszlassa a NATO-t.

Wagenknecht szerint Európa újra kell orientálja biztonságpolitikai stratégiáját, és az új európai védelmi rendszert Oroszországgal közösen kell felépíteni.

„Oroszország is része kell legyen az új struktúrának, és a konfliktusok békés, párbeszéden és egyeztetéseken alapuló megoldására kell törekednünk. Ez valami olyasmi, ami élesen szemben áll a nyugati országok által az utóbbi évek során szorgalmazott politikával.” – mondta.

Az európai vezetők régóta aggodalommal figyelik Trump kijelentéseit. Számos európai ország emiatt nagy mértékben növelni kezdte katonai kiadásait, ám az EU vezetői mostanáig nem voltak hajlandók figyelembe venni a biztonságpolitikai környezet megváltozását. Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter szerint „várni kell”, és előbb meg kell bizonyosodni arról, hogy Donald Trump tényleg azt képviseli-e a NATO kapcsán, amit a választási kampány során mondott.

Wagenknecht szerint azonban Európa maga kell gondoskodjon a saját védelméről, és nem szabad megvárnunk, hogy az amerikaiak továbbra is fenn kívánják-e tartani a korábbi helyzetet, mert az amerikai külpolitika hirtelen irányváltása esetén Európa védtelen maradna.

http://www.hidfo.ru/2017/01/nemet-baloldal-trump-kijelentese-miatt-fel-kell-oszlatni-a-nato-t/