Bienerth Gusztáv személyében egy kormánybiztost neveztek ki a Magyar Úszó Szövetség élére. A jelenség egyáltalán nem új keletű: már évek óta megfigyelhető, hogy a különböző sportágak szövetségeinek vezetői székébe kormányközeli potentátok kerülnek, akik, ha szakértelemmel nem is rendelkeznek, fideszes kötődéssel annál inkább.

Ha körbenézünk, hogy pontosan kik is vannak jelenleg a különböző sportszövetségek élén, akkor érdekes nevekre bukkanhatunk. A korcsolyázóknál Kósa Lajos, míg a vívóknál Csampa Zsolt fideszes képviselő az elnök. A Magyar Triatlon Szövetségnek egy bizonyos Dr. Bátorfi Béla a vezetője, aki amellett, hogy a magyar fogturizmus fejlesztője, Orbán Viktor fogorvosa is egyben. Kocsis Máté, aki azon kívül, hogy Józsefváros fideszes polgármestere és az FTC női kézilabda-szakosztályának elnökségi tagja, 2015 áprilisában még a Magyar Kézilabda Szövetség élére is kinevezték. A teljes lista itt olvasható:

Kép forrása: ATV

Bienerth Gusztáv lett a Magyar Úszó Szövetség új elnöke

Január 8-án tartotta rendkívüli tisztújító közgyűlését a Magyar Úszó Szövetség, amelyet Gyárfás Tamás lemondása miatt kellett összehívni. A közgyűlésen először arról szavaztak, hogy egyáltalán ki kerüljön fel a jelölőlistára. 147-en vették fel a szavazólapot, közülük 4-en érvénytelenül voksoltak. Hornyák Viktorra, a Széles Sándor Úszónevelő-műhely vezetőjére 41, Tóth Istvánra, a szentendrei úszóklub elnökére 44, míg Bienerth Gusztávra, a turizmussal kapcsolatos állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztosra 128 szavazat érkezett, ami azt jelentette, hogy csak az utóbbi jelölt „ugrotta meg a lécet” (50 százalék+1 szavazat), így egyedüliként került fel a jelölőlistára. Mindezek után 126-an szavaztak Bienerth Gusztávra, aki így a Magyar Úszó Szövetség elnöke lett.

Hogy muszáj volt egy megbízható kádert ültetni az úszószövetség élére, teljesen érthető annak fényében, hogy milyen sok pénz is röpköd mostanság a vizes vb megrendezése miatt. Eredetileg arról beszélt a kormány, hogy a Dagály úszópalota 8 milliárd forintba fog kerülni, a teljes vizes vb pedig 25 milliárdba. A Dagály építését aztán 38,63 milliárd forintért vállalták el, az összköltség pedig már 90-100 milliárd forint körül jár. Ám a kiadások tovább nőhetnek, és a világbajnokságig még van hét hónap.

Hogy ezért a sok pénzért legalább azt kapjuk, amit eredetileg ígértek, sajnos nem jött össze. Íme, a 2013-as illetve 2014-es látványtervek, illetve, hogy mi lett a végeredmény (Az egész Dagály uszoda „evolúciójának” a története a 444.hu-n olvasható.)

Az, hogy egy sportszövetségnél egy tisztújítógyűlés esetén a politika felülír mindent, egyáltalán nem új keletű: emlékezetes az, ahogyan Németh Szilárdot választották meg anno a Magyar Birkózó Szövetség élére. Az egybegyűltek Dr. Hegedüs Csaba olimpiai bajnok helyett inkább a rezsibiztosra voksoltak a szavazás során. A miértre egyszerű a magyarázat: az önkormányzati támogatások mértékétől nagyban függő sportegyesületek a birkózásban valóban jártas szakértők helyett kénytelenek voltak fideszes polgármestereket küldeni a szavazásra…

Fidesz-közeliek által irányított sportszövetségek mindenütt

Ha körbenézünk, hogy pontosan kik is vannak jelenleg a különböző sportszövetségek élén, akkor érdekes nevekre bukkanhatunk: a kosárlabdázók első embere, Szalay Ferenc, volt fideszes országgyűlési képviselő, jelenleg szolnoki polgármester. A Magyar Röplabda Szövetség élén Kovács Ferenc, Nyíregyháza fideszes polgármestere található. A korcsolyázóknál Kósa Lajos, míg a vívóknál Csampa Zsolt parlamenti képviselő az elnök. A Magyar Triatlon Szövetségnek egy bizonyos Dr. Bátorfi Béla a vezetője, aki amellett, hogy a magyar fogturizmus fejlesztője, Orbán Viktor fogorvosa is egyben. Kocsis Máté amellett, hogy Józsefváros fideszes polgármestere és az FTC női kézilabda-szakosztályának elnökségi tagja, 2015 áprilisában még a Magyar Kézilabda Szövetség élére is kinevezték.

Ha még jobban körülnézünk, egyéb fideszes kapcsolatokat is fellelhetünk: az ökölvívóknál az alelnök nem más, mint a TEK-et vezető Hajdú János. A labdarúgóknál Bánki Erik, fideszes országgyűlési képvelőt, illetve Garancsi Istvánt, Orbán Viktor jó barátját is beválasztották az elnökségbe. A focinál egyébként felsorolni is sok a rengeteg fideszes szálat, elég csak Kubatov Fradijára, vagy Deutsch MTK-jára gondolni. Sokáig az egyetlen kivételt az MSZP-és kötődésű Baráth Etele jelentette a Magyar Kajak-kenu Szövetség élén, őt azonban 2016 decemberében leváltották.

Mit is keresnek a fideszesek a sportszövetségek élén?

A sportszövetségeknél mindig is fontos szempont volt, hogy kormányközeli személyeket igyekezzenek megnyerni elnöknek, hátha sikerül valamit kilobbiznia a szervezet számára. A Magyar Triatlon Szövetség korábbi elnöke például az MSZP-s Szekeres Imre volt. Ekkor még azonban nem volt semmi nagy „üzlet” ebben, ugyanis a sportszövetségek zöme veszteségesek voltak. Azonban jött az Orbán-kormány a pénzpumpájával: a társasági adóból évente több mint ötvenmilliárd forint közpénzt engednek át a látványsportágaknak (labdarúgás, kézilabda, vízilabda, kosárlabda, jégkorong), ezen kívül további 16 sportág 2020-ig összesen 135 milliárd forintot kap fejlesztésekre.

Ha ez nem lenne elég, még 2014 legvégén vették ki a sportszövetségeket abból a körből, ahol szigorúan el kell számolni a nyilvánosság felé a közpénzek felhasználásával. Az indoklás szerint azért, mert a sportszövetség pontosan olyan, mint egy civil szervezet, ebből következően nem indokolt alanyi alapon előírni a nyilvános működést. (Most, hogy kezdődik a civilek elleni hadjárat, és jelentős szigorításokra készülnek, „kíváncsian” várjuk, hogy vajon a sportszövetségek esetében is megmarad-e a kormány „ébersége.”)

TényTár