Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter csütörtökön közölte: tíz évi börtönbüntetéssel számolhatnak a legnagyobb ellenzéki párt, a Polgári Platform tagjai, amiért akadályozzák az országgyűlés munkáját.

Szerdán az ellenzéki képviselők másodszorra akadályozták ülősztrájkkal az alsóház munkáját. Blaszczak elmondása szerint ez a büntetőtörvénykönyv 128. cikkébe ütközik, ami 10 évig terjedő szabadságvesztést helyez kilátásba. Az idézett cikk a törvényhozó szervek munkájának akadályozására tett kísérletek büntetését szabályozza, amit államellenes bűncselekményként határoz meg.

A lengyel ellenzék december 16. óta bojkottálja a Sejm munkáját. A bojkottakciót azt követően kezdték, hogy a parlament korlátozta az újságírók tevékenységét az alsóházban.

A bojkottakció ellenére az országgyűlésben mindig elegendő képviselő volt jelen ahhoz, hogy biztosított legyen az érvényességhez szükséges létszám, így a törvénykezés tovább folytatódott, többek közt a 2017-es költségvetést is sikeresen elfogadták. Az ellenzék azonban illegitimnek tartja a szavazás eredményét, és azt követeli, hogy tartsanak egy újabb szavazást, amin már ők is megjelennének.

http://www.hidfo.ru/2017/01/tiz-ev-borton-az-orszaggyules-bojkottalasaert/