Szíria elnöke, Bassár el Aszad a Russia Today hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy a nyugati országok minden egyes Szíriába küldött segélyszállítmányt terrorszervezetnek küldtek.

Decemberben az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Federica Mogherini kijelentette, hogy uniós tagállamok nagy mennyiségű humanitárius szállítmányt juttattak Szíriába. Az ország elnöke, Bassár el Aszad azonban a Russia Todaynek adott interjú során beszámolt a tényekről; ezeket a humanitárius szállítmányokat a nyugati országok kifejezetten a terrorszervezetekhez juttatják el, a szíriai emberek sorsa pedig nem érdekli őket.

Aszad azt mondta, a nyugati országok egyetlen alkalommal sem segítettek a szíriaiaknak olyan helyzetben, amikor a terrorszervezetek ostrom alá vettek egy várost – emiatt ma is vannak olyan városok, melyeket külföldi fegyveresek ostrom alatt tartanak. Ezek a csoportok mindent megtesznek annak érdekében, hogy a szíriaiaknak küldött étel, víz, a humanitárius szállítmányok ne jussanak el az emberekhez.

A szíriai államfő elmondása szerint az európai vezetők egy konstans hazugságot ismételgetnek, hogy az emberek azt gondolják róluk, ők segítő szándékkal tevékenykednek a háború által sújtott országokban – de Aszad szerint ezeket a hazugságokat „ma már senki nem hiszi el”.

Szíriában 2011-ben kezdődött hibrid háborús kormánydöntési kísérlet, melynek során a nyugati országok egy Oroszországgal jó kapcsolatokat ápoló, ám demokratikusan választott kormányt próbáltak megdönteni. Az országba beszivárgó külföldi zsoldosok évek óta fegyveres harcot folytatnak az államhatalom ellen. A nyugati országok ezeket a csoportokat „mérsékelt ellenzéknek” nevezik, a külföldi fegyveresek által vívott háborút pedig Szíria belső konfliktusaként próbálják bemutatni.

http://www.hidfo.ru/2016/12/minden-nyugati-segelyszallitmanyt-a-terroristaknak-kuldtek/