ceta-targyalasok-hidfo-ru

Vallónia parlamentje pénteken elfogadta az Európai Unió és Kanada közti szabadkereskedelmi megállapodást, amit korábban ellenzett, ezzel megakadályozva a CETA egyezményének aláírását.

A Le Soir belgiumi lap szerint azzal a feltétellel szavazták meg az egyezményt, hogy “később rendszeresen ellenőrizni fogják, hogy annak nincsenek-e negatív következményei”. Ezzel felhatalmazták Belgium szövetségi kormányát a CETA szerződésének aláírására,

Benjamin Hurard, a parlament sajtófelelőse szerint a Szocialista Párt, a Reformista Párt, a Humanista Demokratikus Közép és egy független képviselő szavazott az egyezményre. Ezzel megvolt a szükséges 58 szavazat, miközben az egyezmény ellen mindössze öt politikus mert szavazni (az Ecolo és a Munkáspárt tagjai).

Jean-Paul Wahl, egy az egyezményt támogató országgyűlési képviselő szerint a több mint 1600 oldalas szövegen gyakorlatilag semmit nem változtattak, leszámítva néhány apró részletet a csatolt szövegekben.

A politikus szerint a mezőgazdaság vonatkozásában “nem egészen olyan megállapodást kötöttek, mint amitől a helyi gazdák aggódnak”, mert a CETA nem liberalizálja bizonyos húsfélék, tojás stb. kereskedelmét, így nem fenyegeti a helyi gazdaságokat.

A CETA egyezményének megkötését nyolc évi tárgyalási folyamat előzte meg, és életbe lépését követően eltörölne minden kereskedelmi korlátozást az Európai Unió és Kanada közt, de emellett az eddig stabil garanciát biztosító vonatkozó fogyasztóvédelmi és környezetvédelmi standardokat is lebontaná, emellett a munkanélküliség robbanásához vezethet.


http://www.hidfo.ru/2016/10/a-kanadai-uzletemberek-megis-atgazoltak-a-vallon-parlamenten/