Alexander Neu, a Bundestag védelmi bizottságának tagja követeli, hogy az Amerikai Egyesült Államok vonja ki az atombombákat Németország területéről. Szerinte a Bundeswehr balti országokba küldött fegyvereseit is vissza kell vonni, mert ott tartózkodásuk nem német, hanem amerikai érdeket szolgál.

A képviselő a Deutschlandfunk német rádiónak adott interjú során azt mondta, a német csapatok Litvániában tartózkodása csak tovább fokozza a feszültséget a térségi országokban, és ez Németország érdekeivel szöges ellentétben áll.

A Die Linke képviselője szerint

“a német katonáknak, a Bundeswehrnek nincs semmi keresnivalója Oroszország határain”.

A baloldali politikus az interjú során kifejtette, hogy a német katonák nem Németország érdekeit védelmezik az orosz határon, hanem az Amerikai Egyesült Államok használja őket egy rivális nagyhatalom elleni nyomásgyakorlásra.

“Gyakran hallani olyan beszédet, miszerint Oroszország a NATO határait fenyegeti. Más felől azonban a NATO fenyegeti Oroszország határait. A NATO volt az, ami keletre terjeszkedett, és Oroszország ezzel kapcsolatos aggodalmaira elrettentéssel, fenyegetésekkel válaszol. Ez egy olyan helyzet, amelyet mélységesen elítélünk, és ez a legkevésbé sem szolgálja Németország érdekeit.” – mondta.

Korábban a német kormány döntést hozott arról, hogy a Bundeswehr katonáit Litvániába küldik egy NATO-misszió részeként, amely – elmondásuk szerint – az orosz agressziót hivatott elhárítani. Ugyanakkor, ezt a lépést a német lakosság kétharmada ellenzi. A Der Spiegel német lap szerint Berlin ebben a tekintetben komoly nyomásgyakorlásnak van kitéve Washington részéről, és a kormány külső kényszer alatt hozott döntést.

A kialakult helyzetet értékelve Neu azt mondta, az USA továbbra is erős befolyást gyakorol Németországra. Például máig amerikai taktikai atomtölteteket állomásoztatnak Németországban, ami fenyegetést jelent a regionális biztonságra – ráadásul az USA azt tervezi, hogy nemsokára modernizálja ezeket az atomtölteteket, a még nagyobb pusztító hatás érdekében.

A Die Linke azonban követeli az amerikai atombombák kivonását Németországból; ezt a követelést Neu a rádiós interjú során ismételten megerősítette. A baloldali politikus emellett élesen kritizálta a lengyel és a román kormány politikáját, melyek beleegyeztek, hogy az USA tömegpusztító fegyvereket tartson készenlétben országaikban.

Korábban a Törökországban történt puccsot követően számoltak be arról helyi sajtóorgánumok, hogy a török kormány utasításba adta az amerikai atomfegyverek kivonását az Incirlik légibázisról, és ezeket a bombákat Romániában helyezik el. Az amerikai és a román hatóságok természetesen mindent tagadtak.

http://www.hidfo.ru/2016/10/a-baloldal-koveteli-az-amerikai-atombombak-kivonasat-nemetorszagbol/