Ivica Dacic szerb külügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte, hogy az Európai Unió megpróbálja nyomásgyakorlással rákényszeríteni Szerbiát az oroszellenes szankciók támogatására.

A szerb külügyminiszter szó szerint kijelentette, hogy az Európai Unió nyomásgyakorlással próbálja befolyásolni Szerbia külpolitikáját, és ki akarja kényszeríteni, hogy a szerb kormány támogassa az Oroszország elleni szankciókat. Dacic egyben elfogadhatatlannak nevezte a brüsszeli nyomásgyakorlást, és kijelentette, hogy Szerbia nem fog az Európai Unió miatt saját nemzeti érdekeivel ellentétesen cselekedni.

“Szerbia soha nem fog olyat tenni, ami ellentétben állna nemzeti érdekeinkkel. A nagyobb nyugati országok mindannyian képviseltetik magukat olyan konferenciákon, mint a “Koszovó Barátai” nevezetű, mégis azt várják tőlünk, hogy Szerbia barátai ellen szankciókat hozzunk. Mi jó kapcsolatokra törekszünk mindenkivel, de nem fogunk olyan lépéseket tenni, amivel saját magunknak ártanánk.” – mondta.

A külügyminiszter elmondása szerint “Szerbia megfélemlítése nem működik többé”, és Belgrád saját nemzeti érdekeinek képviseletét helyezi előtérbe, emiatt mindenkivel együttműködésre törekszik, a szankciós politikát pedig nem támogatja.

Az Európai Unió Szerbiához közeledésében elsődleges konfliktust jelent, hogy a nyugati országok többsége támogatta Koszovó függetlenségét, miután a NATO Szerbiát bombázta. Koszovó 2008-as elszakadása óta az ENSZ több mint 100 országa támogatja a terület elszakadását. Oroszország – és számos nem-nyugati ország – azonban Szerbia álláspontját támogatja, és ennek megfelelően nem ismeri el Koszovó függetlenségét.


http://www.hidfo.ru/2016/10/az-eu-nyomasgyakorlassal-oroszorszag-ellen-forditana-szerbiat/