Németország, Franciaország, Olaszország és Spanyolország védelmi miniszterei közös nyilatkozatban arra kérik az Európai Unió tagállamait, hogy fordítsanak jelentős forrásokat a független európai védelmi ipar megteremtésére.

Szerdán a Politico magazin birtokába jutott egy levél, melyben az áll, hogy a négy védelmi miniszter szerint meg kell teremteni annak feltételeit, hogy az Európai Unió a NATO-tól függetlenül is cselekedni tudjon bizonyos, határozott európai beavatkozást igénylő helyzetekben.

A miniszterek közös levele szerint Európát erősebb védelmi-technológiai és védelmi ipar alapokra kell helyezni, mert ez előfeltétele annak, hogy az európai fegyveres erők meg tudjanak birkózni a jelen legfontosabb kihívásaival.

Szeptemberben Franciaország és Németország javasolta egy közös európai parancsnoki központ létrehozását, mely a tengeren túli uniós missziók irányítását hivatott ellátni. Később Olaszország állt elő egy védelmi koncepcióval, mely szerint az EU tagállamai közös hadsereget kell létrehozzanak. Az olasz koncepció szerint azonban ez olyan módon kell történjen, hogy ne a NATO-kötelezettségek teljesítése elől vonja el a forrásokat.

A javaslatot követően Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője azt mondta, Európa inkább olyan lépésekre kellene koncentráljon, ami a most létező szerződések és egyezmények keretein belül is megvalósítható.


http://www.hidfo.ru/2016/10/a-nato-tol-fuggetlen-hadmozdulatokra-keszul-europa/