A német lakosság mintegy 54 százaléka támogatja, hogy az Európai Unió saját hadsereget hozzon létre, és mindössze a németek harmada ellenzi a közös uniós haderő felállítását.

A YouGov piackutató intézet a Friedrich Ebert Alapítvány számára végzett megkérdezéséből kiderült, hogy a német társadalom többsége támogatja az uniós tagállamok katonai struktúráinak egyesítését. A megkérdezettek 54%-a támogatja a közös uniós haderő felállítását, míg mindössze 35%-uk mondta azt, hogy ellenzi a kezdeményezést.

Michael Broening, a FES nemzetközi politikai elemző intézet szakértője szerint meglepőek ezek az eredmények, hiszen az európai országok hagyományosan az állam szuverenitásának részeként tekintenek a védelmi politikára – miközben kivétel nélkül minden országban a lakosság többsége ellenzi az állami jogkörök átadását egy nemzetközi szervezetnek. A szakértők szerint azonban az emberek a nemzeti szuverenitás más elemeitől különálló tényezőként tekintenek a védelmi politikára – részben ezzel magyarázható, hogy a német társadalom támogatja az európai hadsereg létrehozását, miközben a politikai döntéshozatali jogkörök uniós hatóságoknak átadását továbbra is ellenzik.

A közös európai hadsereg létrehozásának elgondolása először az ’50-es években merült fel. Az utóbbi évek során Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke volt az elgondolás egyik hangos szószólója. Úgy tűnik azonban, Juncker megítélése nem sokban módosítja a közös uniós haderővel kapcsolatban a közvéleményt: a németek többsége úgy gondolja, hogy az Európai Unió saját hadsereggel kell rendelkezzen, mert ez szükséges ahhoz, hogy globális szinten kezelni tudja az Európát fenyegető biztonsági kihívásokat.


http://www.hidfo.ru/2016/09/a-nemetek-tobbsege-tamogatja-a-kozos-unios-hadero-letrehozasat/



A
britek továbbra is megvétózzák az európai hadsereg létrehozását

Az Egyesült Királyság továbbra is megakadályozza az európai hadsereg létrehozását, egészen addig, míg le nem zárultak a kilépési tárgyalások, és az ország többé nem tagja az Európai Uniónak.

A Times szombati beszámolója szerint Michael Fallon brit védelmi miniszter egyértelműen kijelentette, hogy a tényleges kilépés megvalósulásáig az Egyesült Királyság akadályozni fogja az európai hadsereg létrehozását, és minden alkalommal vétójogával fog élni.

Fallon annak kapcsán mondta ezt, hogy a britek már nem kaptak meghívást a pénteki uniós csúcstalálkozóra, és az EU vezető országai komolyan foglalkoznak a közös uniós haderő létrehozásának lehetőségével. A Times szerint a német és francia vezetők előálltak az erre vonatkozó ütemtervvel, és várhatóan decemberben fogják előterjeszteni a lényegi javaslatokat.

Az uniós tagállamok védelmi erőinek egyesítéséről évek óta visszatérő jelleggel kiújul a vita, de mindeddig a britek ellenállásán bukott el a kezdeményezés, mert az Egyesült Királyság vezetői ragaszkodnak ahhoz, hogy az Európai Unió biztonságáról a NATO gondoskodjon. Ennek megfelelően, az európai hadsereg létrehozásának kérdése a brit kilépési referendummal került újra előtérbe.

A britek június 23-án tartottak népszavazást az uniós tagságról, melynek végső eredményei szerint a választók 51,9%-a, mintegy 17,4 millió ember döntött az Európai Unióból kilépés mellett.

http://www.hidfo.ru/2016/09/a-britek-tovabbra-is-megvetozzak-az-europai-hadsereg-letrehozasat/