Törökország kilakoltatja az amerikai atomfegyvereket. Haza nem akarják vinni, mert akkor nem lenne elég közel Oroszországhoz – a nukleáris leszerelés pedig végképp nem opció a demokrácia fellegvárának. Emiatt inkább Romániába hozzák, mert Kelet-Európában még vannak az amerikai érdekszférában könnyen bent tartható, gyenge országok.

Az EurActiv.com két független forrásra hivatkozva azt írja, az Egyesült Államok elkezdte kivonni atomfegyvereit Törökországból, melyeket Romániába helyeznek át. A forrás szerint az áthelyezés technikai és politikai értelemben is rendkívül problematikus, mert több mint húsz atombombát hoznak Romániába. Ez a Törökországban tárolt amerikai atomfegyverek felét jelenti; az Incirlik légibázison mintegy 50 taktikai robbanótöltetet tartottak készenlétben az amerikaiak, száz kilométerre a szíriai határtól. Most ezek az atomfegyverek száz kilométerrel az ukrán határ mellé kerülnek. Románia vezetői egyelőre mindent tagadnak.

A lap szerint az amerikai atomfegyverek kivonására azért kerül sor, mert a puccskísérletet követően olyannyira megromlott a viszont Ankara és Washington közt, hogy az amerikaiak “többé nem bíznak annyira Törökországban”, hogy ott taktikai atomtöltetet tároljanak. A puccskísérletet követően a török hatóságok elvágták az Incirlik légibázis áramellátását, lezárták a létesítményt, és nem engedték a felszállást NATO-gépek számára sem. Az Incirlik létesítmény parancsnokát szintén letartóztatták, mert logisztikai támogatást biztosított a puccsisták számára.

Ezzel szemben az igazság az, hogy nem az Amerikai Egyesült Államok kezdeményezte az atomfegyverek kivonását; a nyugati sajtó mindössze próbálja fenntartani azt a látszatot, hogy az atlanti hatalomnál van a döntés és kezdeményezés.

A gyakorlatban a törökök döntöttek arról, hogy az amerikaiak ki kell vonják az atomfegyvereket az Incirlik bázisról, majd az ott állomásozó amerikai katonáknak is távoznia kell – Washington nem tehet mást, minthogy megkezdte az atomfegyverek kivonását, ami a török kormány akarata ellenére nem maradhat az Incirlik létesítményben. Augusztus 8-án a török Republikánus Néppárt elnökhelyettese, Namik Havutca kijelentette, hogy a Törökországban tárolt amerikai atomfegyverek veszélyt jelentenek Törökország belső stabilitására. A politikus akkor felszólította a kormányt, hogy azonnal utasítson ki az országból minden külföldi légi járművet, és zárja be az Incirlik légibázist. Ezt követően került sor az amerikai atomfegyverek áthelyezésének megkezdésére. Washington ebben a helyzetben alárendelt pozícióba került: azért nem állomásoztathat atomfegyvert egy másik országban, mert az adott ország kormánya ezt már nem engedélyezi.

Tehát nyugodtan kijelenthető, hogy “meztelen a király”. Páros lábbal rúgták ki az amerikaiakat Törökországból – amit Washington kénytelen volt elfogadni. Se a kormány, se a lakosság nem támogatja az amerikai katonai jelenlétet, az Incirlik légibázisnál több ezres tüntetések zajlottak, “halál az Egyesült Államokra” felkiáltásokkal. Az ott tárolt atomfegyvereket azért Romániába hozzák, mert ebben a térségben még vannak olyan kicsi és gyenge országok, amelyek könnyen az amerikai érdekszférában tarthatóak néhány milliárdos megvásárlásával. Ezekben az országokban a fővonalú sajtó egy része is amerikai tulajdonban van, így a szabad sajtótól nem kell tartaniuk. A Magyar Idők emellett tegnap számolt be róla, hogy Budapestre látogatott az amerikai kongresszus állandó választott hírszerzési bizottságának küldöttsége. Ha az amerikaiak atomfegyvereket hoznak Romániába, arról Magyarország kormányát is értesítették.


http://www.hidfo.ru/2016/08/laposkuszasban-tavoznak-az-amerikaiak-torokorszagbol/