Oroszország arra kényszerül, hogy adekvát választ adjon az észak-atlanti szövetség Lengyelországba telepített rakétarendszereire, és a NATO keleti haderő-összpontosítására – mondta Vlagyimir Putyin, orosz államfő.

Oroszország számos alkalommal kifejezte aggodalmait az amerikai rakétarendszerek Lengyelországba hozásával kapcsolatban, miután arról döntés született a NATO 2010-es, lisszaboni csúcstalálkozóján. Lengyelország, Románia és Törökország egyaránt beleegyezett abba, hogy területeiken amerikai rakétarendszerek működjenek.

Vlagyimir Putyin kijelentette, hogy mivel a NATO várhatóan ugyanazokat a rendszereket kezdi elhelyezni a balti országokban is, melyek 2018-ra Lengyelországban is működni fognak, Oroszország arra kényszerül, hogy erre megfelelő választ adjon.

“A mi csapataink saját országunk területén való mozgását agresszív viselkedésnek nevezik, miközben a NATO közvetlen a határaink mentén folytatott hadgyakorlatait valamiért nem illetik ilyen megnevezéssel.” – mondta.

Az Egyesült Államok Aegis rendszerei Lengyelországban 2018-ban kezdik meg működésüket. Az amerikai fegyverek jelenlétét az orosz határ mentén európai rakétavédelmi rendszernek nevezik, amit az tesz lehetővé, hogy az amerikai hadsereg terjeszkedését a NATO keretein belül folytatja.

Oroszország az amerikaiak terjeszkedésére várhatóan adekvát választ ad, ami többek között azt jelenti, hogy a Kalinyingrád enklávéban (Lengyelország határán) újból elhelyezett rakétadandárt Iszkander rakétakomplexumokkal látják el még 2018 előtt.

Az Iszkander-M rakétakomplexum egy magas mobilitású rendszer, amit mindössze 20 perc alatt műveleti készültségbe lehet helyezni, és alkalmas szárazföldi célpontok – pl. a NATO parancsnoki központjai – megsemmisítésére legkevesebb 500 kilométeres távolságból, 30 centiméteres pontossággal.

A rakétarendszerek elhelyezésére várhatóan még 2018 előtt sor kerül, mielőtt Lengyelországban az amerikai fegyverrendszerek megkezdik működésüket. Oroszország ezáltal még mindig csak saját határain belül folytat haderőmozgatást. Az Amerikai Egyesült Államok kelet-európai rakétarendszerei az amerikai határtól több mint tízezer kilométer távolságban kezdik meg működésüket.

http://www.hidfo.ru/2016/07/oroszorszag-adekvat-valaszt-ad-a-nato-terjeszkedesere/