NATO tanács hidfo.ru

Anatol Salaru, Moldova védelmi minisztere pénteken felszólította a NATO-t és Oroszországot, hogy hagyják ki Moldovát a két nagyhatalom közt készülő összeütközésből.

Salaru mai parlamenti felszólalásában azt mondta,

“a NATO és Oroszország ne itt rendezze a nézeteltéréseit. Semleges és békés ország vagyunk, nem akarunk két tűz közé kerülni.”

Moldova az utóbbi két év során újra kezdett konfliktus-zónává válni, de korábban is ez a régió volt a két nagyhatalom közti frontvonal egyik szakasza. 1992-ben Oroszország békefenntartó misszióval vetett véget a Transznisztria függetlenedését követő fegyveres konfliktusnak. 1994 óta pedig Moldova szorosan együttműködik a NATO-val annak partnerségi programjainak keretén belül.

A nyugat-európai szakértőket azonban egy merőben más szemszögből is foglalkoztatja a NATO és Oroszország ütközése. Áprilisban a WAZ német napilap geopolitikai szakértők kijelentéseit idézve azt írta; a NATO és Oroszország látványos érdekérvényesítése Kelet-Európában oda vezethet, hogy ezek az országok elkezdenek teljes mértékben befelé fordulni. A szakértők szerint a NATO haderő-összpontosítása, és a látványos orosz érdekérvényesítés oda vezet, hogy a kelet-európai régióban a közvélemény a nyugati és keleti tömböt egyaránt el fogja utasítani, és többségi támogatáshoz jutnak a teljes izolációra törekvő politikai irányzatok – ez azonban a NATO további bővítése elé is akadályt állít.

http://www.hidfo.ru/2016/06/vedelmi-miniszter-a-nagyhatalmak-hagyjanak-ki-minket-a-konfrontaciobol/