Miután az Egyesült Államok rávette Európát, hogy szankciókat hozzon Oroszország ellen, az amerikai cégek előretörtek az orosz piacon, és átvették az európaiak helyét. Washingtont vakon követve Európa vezetői átadták egyik legfontosabb külpiacunkat az amerikaiaknak.

Miközben az Európai Unió tagállamai és Oroszország közti kereskedelem több mint 100 milliárd euróval csökkent a kereskedelmi háború kezdete óta, az Amerikai Egyesült Államok a volt szovjet országokkal is versengve Oroszország 5. legnagyobb kereskedelmi partnerévé lépett elő – áll a Bloomberg hírügynökség beszámolójában.

“Mióta a nyugati szankciók érvényben vannak Oroszország ellen, az elmúlt két évben az Egyesült Államok megelőzte Törökországot, Japánt, Lengyelországot és Dél-Koreát, ezáltal Oroszország ötödik legnagyobb kereskedelmi partnerévé vált, a volt Szovjetunió országain kívül.”

A Bloomberg jelentéséből kiderül, hogy miközben az Európai Unió szankciókat tart érvényben Oroszország ellen, a vezető amerikai vállalatok, mint a Boeing Co., a Cargill Inc. és Yum! Brands Inc. hatalmas befektetéseket visznek Oroszországba, és hosszú távon fokozzák jelenlétüket az orosz piacon.

A lap részletes adatokat közöl erre vonatkozóan: az Európai Unió és Oroszország közti kereskedelmi forgalom 100 milliárd euróval csökkent a szankciók bevezetése óta, a Boeing viszont képző és kutatóközpontot nyitott Oroszországban, melynek avatóünnepségén Arkagyij Dvorkovics orosz kormányfő-helyettes, és John Tefft amerikai nagykövet is részt vett. A Chicago központú vállalat 7,4 milliárd dollár értékű üzletet kötött Oroszországgal, melynek részeként 20 747-8 utasszállító repülőgépet ad el a Volga-Dnyepr Csoportnak. A vállalat az amerikai kongresszus felhatalmazását is megkapta ahhoz, hogy orosz rakétahajtóműveket vegyen az amerikai műholdak fellövéséhez, egy a Lockheed Martinnal közösen létrehozott befektetés részeként.

A lap rámutat, hogy az európai élelmiszeripari vállalatok orosz piacról való kiszorulásával is amerikai cégek jártak jól; a piaci vetélytársak önként kivonulásával a Cargill mezőgazdasági óriás és a Yum! étterem-hálózat fokozta piaci jelenlétét Oroszországban. A Cargill – a szankciók ellenére – márciusban jelentette be, hogy takarmánytermesztést és vetőmaggyártást kezd Dél-Oroszországban, amit szintén az európai piaci ellenfelek eltűnése tett lehetővé. A Yum! eközben 200 új éttermet nyitott országszerte, és 27%-kal fokozta bevételeit. A Mc’Donalds tavaly megnyitotta 500. éttermét Oroszországban, és 2016-ban 60 újabb étterem nyitását tervezi, miközben a Burger King hasonló terjeszkedésre készül.

Európa vezető politikusai szerint Oroszországra próbálunk nyomást gyakorolni a szankciókkal, de valójában az Amerikai Egyesült Államok vív Európa ellen kereskedelmi háborút, – amelyben az Európai Unió nem tanúsít ellenállást, ehelyett önként feladta egy külpiacát, az amerikaiak javára.

http://www.hidfo.ru/2016/06/amerika-atvette-europa-helyet-az-orosz-piacon/