Európai Tanács hidfo.ru

A Die Welt német lap szerint júniusban egy sor olyan döntés születik, ami átrendezheti a világ politikai és gazdasági viszonyait; közülük több az Európai Unió kilátásait hosszú távon is meghatározza.

A német lap összesítést készített azokról a fontos döntésekről, melyek drasztikus hatást gyakorolhatnak majd az Európai Unió politikai és gazdasági helyzetére. Az első ilyen meghatározó döntés Washingtonban születik majd június 14-15.-én; tavaly a FED tíz év alatt először döntést hozott a kamatlábemelésről, idén azonban az előrejelzések szerint további emelésről dönthetnek – ami nehéz helyzetbe hozza mindazokat az országokat, melyek még mindig a dollártól függésben élnek.

Június 21.-én az Európai Központi Bank kell fokozott kihívásokkal szembenézzen, ha a német szövetségi bíróság ítéletet hoz arról, hogy törvénytelen az EKB 2012-es, az eurozóna stabilizálását célzó programja. Mario Draghi, az EKB vezetője szerint mindent megtesznek annak érdekében, hogy megmentsék a közös fizetőeszközt, és ennek érdekében hirdették meg a kötvény-vásárlási programot, amit később bíróságon támadtak meg a Die Linke párt politikusai. Az EKB ezzel túllépte saját hatáskörét, mivel azáltal, hogy korlátlanul felvásárolhatja a tagállamok államadósságait, egy ki nem mondott páneurópai államosítási folyamatot kezdett meg, ami az Európai Egyesült Államok egy építőköve lett volna.

Kapcsolódó: Lavrov: Európa instabil régióvá nyilvánítható

Június 23.-án a britek népszavazást tartanak arról, hogy kilépjenek-e az Európai Unióból. A döntés politikai földcsuszamlást okoz szerte az unióban, függetlenül a referendum eredményeitől. Ha a britek megszavazzák a kilépést, hónapokon belül több másik ország is népszavazást akarna kiírni az EU-tagságról. Amennyiben a britek nem szavazzák meg a kilépést, maga a referendum ettől függetlenül felhívja a figyelmet arra, hogy a csatlakozást követően mindeddig az unió egyetlen tagállamában sem kérdezték meg az embereket arról, hogy meg vannak-e elégedve az EU-tagság következményeivel.

Június 26.-án Spanyolországban választásokat tartanak, ahol nemrég a baloldali populista Podemos párt szövetségre lépett a zöld-kommunista Egyesült Baloldallal. Ha ez a pártszövetség tovább bővül a Szocialistákkal, az a Die Welt szerint “végzetes lenne”. A lap szerint a várható politikai és gazdasági következmények miatt az Európai Unióra egy még nagyobb terhet helyeznek, mint amit az évek óta húzódó görög válság jelent.



http://www.hidfo.ru/2016/06/politikai-es-gazdasagi-foldcsuszamlast-hozhat-a-junius/