A Kurd Regionális Kormányzat amerikai követe, Bayan Sami Abdul Rahman elmondása szerint Kurdisztán a következő hónapok során népszavazást tarthat az Iraktól elszakadásról, és a helyi lakosság többsége támogatja a függetlenedést.

Rahman elmondása szerint a függetlenségi referendumot még idén megtartanák, hiszen az iraki Kurd Regionális Kormányzat elnöke maga is azt javasolta, hogy még 2016. folyamán szavazzanak az elszakadásról.

Az iraki Kurdisztán régió már 2014-ben is ki akarta írni a népszavazást – akkor ez amiatt maradt el, mert a kurd fegyveres erőket lekötötte az addigra megerősödő terrorszervezetek elleni harc.

Maszúd Barzani márciusban újra bejelentette, hogy legkésőbb 2016. októberében tarthatnának népszavazást. Elmondása szerint azonban felerősödtek azok a hangok, melyek megkérdőjelezik ennek szükségességét, mert “Irakban és a világ más országaiban is mindenki számára nyilvánvaló, hogy a kurdok függetlenséget akarnak.”

Rahman azt is mondta, hogy Iraktól később elszakadhatna néhány olyan terület is, ami jelenleg nem tartozik a kurd kormányzósághoz. Elmondása szerint az olajban gazdag Kirkuk provincia szintén csatlakozhatna egy ilyen független államalakulathoz.


http://www.hidfo.ru/2016/06/nepszavazassal-kezdodne-irak-tobb-reszre-szakadasa/