euromajdan hidfo.ru

Petro Porosenko szerint Ukrajna és Hollandia közel áll ahhoz, hogy megállapodásra jusson az Európai Unió és Ukrajna közti társulási egyezmény ratifikálásáról.

Az ukrán államfő pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy “a ratifikáció tekintetében Hollandia teljes körű támogatását élvezzük. Ismételten megjegyezném, hogy a népszavazás eredménye ajánló jellegű, tehát nem kötelező érvényű a kormányra nézve. A holland miniszterelnök és én megvitattuk a helyzetet, és meggyőződésem, hogy közel vagyunk egy olyan megoldáshoz, ami lehetővé teszi a társulási egyezmény ratifikálásának elvégzését.”

Porosenko szerint a társulási egyezmény minden tekintetben érvényes és Hollandiában a törvénybe iktatás elvégzése nem több puszta formalitásnál.

Az Európai Unió és Ukrajna közti egyezmény politikai és gazdasági társulást hoz létre a szerződő felek közt, amely magában foglalja többek közt a vízummentességet, a titkosszolgálatok közti információ-megosztást, és Ukrajna infrastruktúrájának modernizálását.

A társulási egyezményt 2014. júniusában írták alá, és az Európai Unió összes tagállama törvénybe iktatta. Hollandia azonban utólag – 2016. áprilisában – népszavazást tartott ez ügyben, melynek eredménye, hogy a holland lakosság elsöprő többsége elutasította a társulási egyezményt. A következő héten azonban a holland kormány elutasította az ellenzék társulási egyezmény visszavonására vonatkozó javaslatát, amit azzal indokolt, hogy “több időre van szüksége a probléma átgondolásához”.

http://www.hidfo.ru/2016/06/az-ukran-elnok-szerint-nem-szamit-az-europaiak-velemenye/