Brit háborús veteránok felemelték a hangjukat Jean-Claude Juncker javaslata ellen, aki korábban azt indítványozta, hogy az Európai Unió hozzon létre saját hadsereget. “A kezdeményezés azt jelentené, hogy az Egyesült Királyság elveszítené irányítását saját honvédelme felett.”

Juncker 2015-ben tett javaslatot arra, hogy az Európai Unió hozzon létre egy közös európai hadsereget, ami a NATO katonai struktúráitól elkülönítve működne, és lehetővé tenné, hogy az EU saját katonai erőre építse külpolitikáját. Juncker szerint “egy közös európai hadsereg megmutatná a világnak, hogy európai országok közt soha többé nem lesz háború. Egy ilyen hadsereg segítene nekünk kialakítani egy olyan közös külpolitikát és biztonságpolitikát, ami lehetővé tenné, hogy Európa felelős cselekvőként lépjen fel a világban.”

Juncker a Welt am Sonntag német lapnak nyilatkozva azt mondta, “egy saját hadsereggel Európa független és gyorsabb reakciót adhatna, ha egy tagállamban vagy szomszédos országban a békét veszély fenyegeti. Egy közös európai hadsereg Oroszország számára is egyértelmű üzenetet adna, hogy készek vagyunk megvédeni az európai értékeket.”

A Veterans for Britain most kampányt indít, melyben arra mozgósítja a brit választókat, hogy a június 23.-i referendumon az Európai Unióból kilépésre szavazzanak. A szervezet közleményében azt írja, hogy “ha tagok maradunk, az Európai Unió közös hadsereget hoz létre. Az Európai Parlament támogatja ezt. Ez azt jelentené, hogy az Egyesült Királyság elveszíti a kontrollt saját honvédelme felett, és nemzetközi pozíciói szertefoszlanak.”

A szervezet ehelyett azt támogatja, hogy az Egyesült Királyság az EU-ból kilépést követően a NATO-val szoros együttműködésben vegyen részt terrorellenes hadműveletekben, de valamennyi szerepvállalása önkéntes alapon történjen.

http://www.hidfo.ru/2016/05/brit-veteranok-felszolaltak-a-kozos-europai-hadsereg-letrehozasa-ellen/




Saját hadsereget hozna létre az Európai Unió

A brit parlament alsóháza külügyi bizottságának elnöke, Crispin Blunt szerint az Európai Unió saját hadsereget hozna létre a brit kilépést követően, ami a NATO-tól elkülönült katonai struktúraként működne.

Blunt szerint ez egy védelmi reakció lenne az európai hatalmi elit részéről; egy tagállam kilépése esetén az uniós döntéshozók az erőltetett katonai integrációval próbálnák egyben tartani az Európai Uniót. A politikus szerint,

amennyiben június 23.-án a britek megszavazzák a kilépést, annak elkerülhetetlen következménye lesz a közös európai hadsereg létrehozása.

Blunt a Ria Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, “a brit kilépés ebből a szempontból egy lehetőség is az Európai Unió számára”, mert ma leginkább a brit vezetők ellenzik egy ilyen közös európai hadsereg felállítását. Amennyiben ők elhagyják az uniót, Brüsszel megszabadul a kezdeményezés egyik legjelentősebb akadályától, miközben a britek kilépését arra tudja felhasználni, hogy a tagállamokat – az EU széthullásának, az európai háborúk kiújulásának rémképével – rávegye az erőltetett katonai integrációra.

Blunt azt mondta, a britek mindenféleképpen a jövőben is vétójogukkal élnek egy ilyen kezdeményezés elővezetésekor, mert úgy gondolják, hogy a NATO jelenlegi formájában alkalmas Európa védelmének ellátására. Ugyanakkor, a politikus azt is kijelentette, hogy “az Európai Unió hatékonyabban tudná megszervezni a kontinens védelmét a britek nélkül”.

 

http://www.hidfo.ru/2016/05/sajat-hadsereget-hozna-letre-az-europai-unio/

Európai hadsereg: megszólalt a brit külügyminiszter

EU brit zászló hidfo.ru

A brit sajtóban tovább terjednek azok a hírek, miszerint az országban zajló hadgyakorlatok annak előkészítését jelentik, hogy az Európai Unió a közeljövőben közös hadsereget állít fel. Pénteken Philip Hammond brit külügyminiszter is nyilatkozott.

Az Egyesült Királyság ellenzi az európai hadsereg létrehozását, és vétójogával fog élni, ha Európa vezetői valóban egy ilyen lépést terveznek – mondta Philip Hammond brit külügyminiszter. A pénteki nyilatkozat szerint a kormány állandó álláspontja, hogy nem támogatja, hogy az Európai Unió közös hadsereget állítson fel. A brit sajtó közel egy hete foglalkozik ezzel a kérdéssel, miután olyan értesülések láttak napvilágot, hogy az országban zajló nemzetközi hadgyakorlat valójában a közös uniós hadsereg létrehozásának előkészítését szolgálja. A kormány akkor tagadta ezeket az értesüléseket. A külügyminiszter azonban ma is nyilatkozott ez ügyben, mert a sajtó kitartóan foglalkozik ezzel a kérdéssel.

Hammond egyértelműen kijelentette, hogy bármikor a jövőben, ha az Európai Unió közös hadsereget akar felállítani, az Egyesült Királyság vétójogával fog élni és megakadályozza azt. A külügyminiszter azt is egyértelművé tette, hogy a jövőben sem csatlakoznának egy ilyen egyesült haderőhöz, amennyiben az Európai Unió Nagy-Britannia nélkül kezdi kiépíteni az új katonai struktúrákat.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke 2015. márciusában javasolta a közös uniós haderő felállítását. Szerinte egy ilyen európai hadsereg bevethető lenne abban az esetben, ha “egy tagállamban vagy egy szomszédos országban a békét veszély fenyegeti”.

http://www.hidfo.ru/2016/05/europai-hadsereg-megszolalt-a-brit-kulugyminiszter/