Az Egyesült Királyság azt tervezi, hogy létrehoz egy nemzetközi korrupcióellenes hivatalt, – közösen az Amerikai Egyesült Államokkal, Svájccal, Kanadával, Ausztráliával és Új-Zélanddal.

A Ria Novosztyi hírügynökség arról számolt be, hogy a nemzetközi korrupcióellenes hivatal megalapítását ma a Londonban tartandó korrupcióellenes csúcstalálkozón jelentik be, és a hivatal központja is Londonban lesz. A brit miniszterelnök sajtóosztályának közleménye szerint „az Egyesült Királyság fogja megalapítani a világ első Nemzetközi Korrupcióellenes Koordinációs Központját, partnerségben az Egyesült Államokkal, Svájccal, Kanadával, Ausztráliával és Új-Zélanddal. A szakértők nemzetközi együttműködés formájában fogják koordinálni és támogatni a rendfenntartó szerveket és bírói hivatalokat, hogy határokon átívelő módon kivizsgálják és megbüntessék a korrupt eliteket, és visszaszerezzék az ellopott javakat.”

Cameron hétfőn azt mondta, a közelgő korrupcióellenes csúcstalálkozót arra fogja felhasználni, hogy felszólítson más országokat a korrupció elleni nemzetközi fellépés fokozására, és a „nagyobb nyitottságra”. A brit miniszterelnök ma bejelenti, hogy az Egyesült Királyság lesz a G20 első olyan országa, ami nemzetközi szinten nyilvánossá teszi a cégek tulajdonviszonyait, és egy olyan adatbázist hoz létre, ami más országok cégnyilvántartásaival egyesítve lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy határokon átívelő módon, nehézségek nélkül és egyértelműen meg tudják állapítani, ki tulajdonolja és irányítja az egyes vállalatokat.

Cameron hivatala szerint más országok is lépéseket tesznek ebbe az irányba, és Franciaország, Nigéria, Afganisztán szintén létrehoz ehhez hasonló nyilvános adatbázisokat. A brit kormányfő szerint Ausztrália, Új-Zéland, Jordánia, Indonézia, Írország és Grúzia szintén jelentős lépéseket tett ez irányba. „A külföldi cégek új nyilvántartása azt jelenti, hogy a korrupt személyek és országok többé nem lesznek képesek elrejteni és tisztára mosni az illegális úton szerzett vagyonokat a londoni ingatlanpiacon keresztül.”


http://www.hidfo.ru/2016/05/nemzetkozi-korrupcioellenes-hivatalt-alapitanak-a-britek/