Mariusz Blaszczak, Lengyelország belügyminisztere védelmébe vette az ország új terrorizmusellenes törvényét, és azt ígéri, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok nem fognak visszaélni a kiterjedt jogkörökkel, az új eszközrendszert nem fogják felhasználni civilek megfigyelésére.

Lengyelország kormánya tegnap elfogadott egy új törvényt, ami lehetővé teszi a külföldi állampolgárok digitális kommunikációjának teljes megfigyelését, a bizalmas adatokhoz való hozzáférést, a telekommunikációs szolgáltatókkal teljes adatmegosztást a személyes adatokra vonatkozóan, illetve szükség esetén – számos más intézkedés mellett – a határ teljes lezárását, amennyiben az terrorveszéllyel indokolható.

A belügyminiszter az új törvény kapcsán hangsúlyozta, hogy ezeket a rendkívüli jogosultságokat nem belföldi magánszemélyek lehallgatására fogják használni, hanem az országban tartózkodó külföldi állampolgárok megfigyelésére. Blaszczak a Telewizja Polskanak nyilatkozva azt mondta, “Olyan időket élünk, amikor mindenki, aki a nemzetbiztonságra veszélyt jelent, a titkosszolgálatok megfigyelésének alanyává válik. Az iskolák mellett kamerák rögzítik az emberek mozgását. Amikor felszállunk a buszra, ott is kamerák vannak. Ugyanakkor, ezek a kamerák segítettek beazonosítani a gyilkosokat, terroristákat, öngyilkos merénylőket, segítettek beazonosítani ezeknek a személyeknek a segítőit, valamint segítették egész terrorista hálózatok felszámolását.”

Elmondása szerint az ellenzék jogi aggodalmainak nincs alapja, és nem megengedhető, hogy az állam felkészületlen legyen a terroristákkal szemben. Az új terrorellenes törvény várhatóan júniusban lép életbe.

http://www.hidfo.ru/2016/05/lengyelorszag-korlatozas-nelkul-megfigyelheti-a-kulfoldi-allampolgarokat/