Németország nem érdekelt az Oroszországgal ápolt kapcsolatok megromlásában, és arra kell tegyen határozott lépéseket, hogy a kétoldalú kapcsolatokat újra helyreállítsa – a Die Linke politikusa szerint.

Wolfgang Gehrcke pénteken Moszkvában tett látogatást, ahol újságíróknak nyilatkozva azt mondta; elsősorban a német kormány felelős a kapcsolatok megromlásáért, és ennek okán Németország kell megtegye az első lépéseket azok helyreállítása terén. Gehrcke szerint a német kormány kellene jelzéseket adjon arra vonatkozóan, hogy nem érdekelt a további feszültségszításban, és az Oroszország elleni szankciók újbóli meghosszabbításának elkerülése egy ilyen megfelelő jelzés lenne.

A baloldali párt korábban is bírálta a német kormányt, amiért Berlin az amerikai külügyi érdek kiszolgálásával hozzájárul a szankciók fenntartásához, és ezzel komoly károkat okoz az exportban érdekelt német vállalkozásoknak. Gehrcke már tavaly októberben javaslatot tett arra, hogy Németország és Oroszország állítson fel közös parlamenti bizottságot, melynek elsődleges feladata lenne, hogy együtt dolgozzanak az oroszellenes szankciók eltörlésén.

A Die Linke azonban nem csak a gazdasági korlátozásokat, de a NATO Oroszország ellen folytatott háborús készülődését is elutasítja. Sahra Wagenknecht tavaly szeptemberben azt mondta, a nyugati vezetők őrületéről tesz tanúbizonyságot, hogy a NATO légierő felfegyverzett gépekkel járőrözik a balti országok légtere felett. A képviselő akkor felszólította a német kormányt, hogy azonnal vonja vissza a Baltikum légterének védelmére küldött német vadászrepülőgépeket, és ne járuljon hozzá a háborús készülődés további fokozásához.

Sahra Wagenknecht az ukrán válság kapcsán is józan álláspontra helyezkedett – az ukrán uniós csatlakozás gondolata kapcsán hangsúlyozta; a nyugat elsősorban azt kell szem előtt tartsa, hogy Ukrajna nagy mértékben megosztott az európai integráció vonatkozásában, és amennyiben a nyugati vezetők tovább erőltetik az ország európai integrációját, azzal nem a tényleges csatlakozást, hanem az ország keleti és nyugati blokk mentén történő kettészakadását idézik elő.

Dr. Alexander Neu, a Die Linke képviselője azonban azt is kijelentette, hogy Berlin túlzó mértékben ragaszkodik az amerikai külpolitikának megfeleléshez, és “jobban félti az amerikaiakkal fennálló viszonyt, mint saját választóinak biztonságát”, emiatt az amerikai kémtevékenység miatt kezdett eljárásoknak sem lesz eredménye; Berlin időhúzásra törekszik, remélvén, hogy a választók elfelejtik az amerikai kémbotrányokat.

http://www.hidfo.ru/2016/04/nemetorszag-keleti-nyitasa-vezethet-a-kelet-europai-konfliktus-enyhulesehez/