Egy friss közvélemény-kutatás eredményei szerint Belgium lakosságának közel fele támogatja az ország határainak lezárását, a fokozódó terrorfenyegetés miatt.

A Ceci n’est pas une crise (“Ez nem válság”) alapítvány felmérése szerint Belgium lakosságának fele úgy gondolja, hogy a menekültek, muszlimok és terroristák mind egyformák, a három külön megnevezés egy és ugyanazon fenyegetést takarja. A pénteken nyilvánosságra hozott mérésből kiderül továbbá, hogy minden negyedik állampolgár a terroristák bűntársának gondolja a muszlim közösségeket.

A felmérést március 24. és 27. közt végezték, 1034 belgiumi lakos megkérdezésével. Az országban a november 13.-án, Franciaországban történt terrortámadások óta megszaporodtak a terrorizmushoz köthető történések, majd március 22.-én két öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Brüsszelben, a Zaventem repülőtéren, egy pedig a Maelbeek metróállomásnál, közvetlen az uniós intézmények épületeinek szomszédságában. A Brüsszelben történt robbantásos merényletek során 31 ember veszítette életét.

Úgy tűnik, az utóbbi hónapok eseménysorozata nem csak stigmatizálta a muszlim közösségeket – az emberek elkezdtek egyenlőségjelet tenni az iszlám mint vallás és a terrorizmus közé -, de a társadalom részéről egyre nagyobb hajlandóság mutatkozik arra, hogy további “hétköznapi kellemetlenségeket” viseljenek el a fokozódó terrorfenyegetés miatt.

http://www.hidfo.ru/2016/04/belgium-lakossaganak-fele-tamogatja-a-keritest-es-hatarzarat/