tk

Joggal retteg a Nyugat, hogy a jövő hónapban Szíriában megtartandó választásokon nem tud fölmutatni alternatívát Assad elnök pártjával szemben. A több száz “önálló” martalócbandák-amelyek az ún. “mérsékeltek” csoportjait jelentették-amelyek a fegyverszünet adta lehetőséggel éltek, lassan mind feladták önállóságukat. Szépen besoroltak a kormányerők mögé. Az utolsók is-bár nem harcolnak már-leteszik a “hűségesküt” a damaszkuszi törvényes és legitim kormány mellett. Így cselekedett az legutolsók egyike, a “Jund Al-Haramain” társulás is.
Persze a háború heve ettől nem csökken Szíriában, de mostmár csak a két-az ENSZ BT által terrorbandákká nyilvánított-ISIS s az an-Nusra ellen kell harcolni. Ez viszont leegyszerűsíti a kormányerők és friss szövetségeseik dolgát. Ezáltal pedig hatásossá is.
Ez történt tegnap Hama és Latakia tartományok területén, ahol a fő dolgok zajlanak mostanság.
Hama északi térségében az an-Nuszra és a “Jund al-Aksza” zömmel turkomán nemzetiségű latorjai pusztultak nagy számban.
Az Al-Ghaab síkság Tal al Szahar, Hamamiyat, Al-Mughayr és Breidij nevű falvaiban eddig fészkelő dzsihadista hiénabandák megszűntek létezni a kormánycsapatok offenzívájában.
Szintén a tartomány északi részéből jelentette tegnap az “”Ahrar al-Sham” terrorbanda, hogy lelőttek egy SzU-34-es repülőgépet. Egy másik jelentésükben-amit az “Al-Arabi Al-Jadid” hírügynökséghez juttattak el, már egy MiG-21-esről van szó. Mindjárt mellékeltek is két videot bizonyítékképpen. Állításuk szerint a gép pilótáját elfogták. Arra vonatkozóan, hogy a gépet hol lőtték le és milyen nemzetiségű volt?-nem nyilatkoztak. Viszont internetes bejegyzésükben orosz gépet emlegettek. A közzétett videok alapján az eset meglehetősen kétséges.
A tartomány keleti részében az orosz kontinges repülőgépei rendezték az ISIS szája szélét. Tegnap legkevesebb három latorkonvojt olvasztottak le. Különösen sérelmes a sátánfajzatok számára az Aqayrbat falunál őket ért csapás. Innen egyetlen martálóc sem tudott meglépni a csapás elől. Minimum százötven latoregyed adta ki a páráját.
Latakia tartományban a kormányhadsereg az utolsó simítások keretében intézte el Harrah Al-Murzalah, Harrah Al-Tahoun, Al-Qastal, Ayr Al-Dabeen és Jebel al-Nimleh dzshadistáit.

Kabani

Jebel al-Zuwayqat hegyei között a szíriai kommandósok ellenőrzésük alá vonták a tartomány és a török határ közötti térséget. A még járóképes dzsihadista latrok Törökországba menekültek át.
Palmüránál “döcögősebb” az offenzíva. Kímélendő az ősi romváros még meglévő műemlékeit, megfontoltan irtják az ISIS-férgeket.

http://www.balrad.com/2016/03/13/sziria-81/