A görög parti őrség megállított és lefoglalt egy török hajót, ami állítólag Libanonba szállított volna fegyvereket.

A hajó február 4.-én indult Izmir kikötőjéből, rakterében hat konténerrel, amiből kettő fegyverekkel és lőszerekkel volt tele. A görög hatóságok az intézkedés során a legénység összes tagját letartóztatták, köztük hat szíriai, egy indiai és négy libanoni állampolgárt.

A hétfőn történt eset nem az első a sorban; korábban, szeptember első hetében a görög parti őrség szintén egy török kikötőből érkező hajót fogott el, ami állítólag Líbiába szállította volna a fegyverrakományt.

A török hatóságokat térségi országok gyakran vádolják azzal, hogy fegyvereket szállítanak kormányellenes fegyveres csoportoknak Szíriában és más közel-keleti, észak-afrikai országokba, illetve szemet hunynak a Törökországon keresztül zajló fegyverkereskedelem felett. Szíriába többek között humanitárius szállítmánnyal vegyítve érkezett török fegyverszállítmány. Az eset(ek)ről a Cumhuriyet török napilap számolt be, amiért az Erdogan-rezsim életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a lap főszerkesztőjét.

A fegyverszállítmányok úticélja azonban nem egyértelmű. Törökország légierőinek gépei rendszeresen sértik a görög légteret, miközben Ankarát gyakran Görögországban is fegyveres extrémista csoportok támogatásával vádolják. Január 8.-án Frangulisz Frangosz tábornok, a görög fegyveres erők vezérkarának egykori parancsnoka, volt honvédelmi miniszter a Rossziszkaja Gazeta orosz lapnak nyilatkozva kijelentette, hogy Törökországnak területi igényei vannak Görögországgal szemben.

http://www.hidfo.ru/2016/03/ujabb-torok-fegyverszallitmanyt-fogott-a-parti-orseg/