Lengyel titkosszolgálati vezető ismerte el, hogy az ország egy nemzetbiztonsági hivatala megfigyelt 48 újságírót; a megfigyelési tevékenység ráadásul nem Andrzej Duda “központosítási törekvése és a sajtószabadság korlátozása” részeként, hanem még az előző kormányok idején zajlott.

Mariusz Kaminski, a lengyel titkosszolgálatok koordinátora a parlament egy bizottsági ülésén felszólalva elismerte, hogy a Belbiztonsági Ügynökség (ABW) a korábbi kormány idején 48 újságírót tartott állandó megfigyelés alatt. A szerdai nyilatkozat szerint a megfigyelésben érintett vezetőket február végén meghallgatják, az ügyet további kivizsgálásnak vetik alá. Kaminski szerint “lehetséges, hogy ez a lista még bővülni fog”, mire lezárul az összes érintett vezető meghallgatása, valamint megállapításra kerül, hogy ez a gyakorlat legális volt-e.

Február elején Lengyelországban életbe lépett az új törvény, ami további megfigyelési jogkörökkel ruházza fel a titkosszolgálatokat. Ennek értelmében a belügyminisztérium bírói végzés nélkül hozzáférhet az állampolgárok magánlevelezéseihez, internetes tevékenységükkel kapcsolatos adatokhoz. Az ellenzéki pártok az emberi jogok sértésére hivatkozva ellenzik az intézkedést, pedig korábban ők maguk is utasításba adták az újságírók megfigyelését. Az Európai Unió és nemzetközi szervezetek szintén kritizálják az új szabályozást.

A titkosszolgálati vezető – a kormánypárt tagja – arról nem nyilatkozott, hogy a jelenlegi kormány hány újságírót és magánszemélyt figyeltet meg, ehelyett a megfigyelési botrány felelősségét könnyedén a bukott politikai ellenfelekre hárította, az új kormány számára megbízhatatlan vezetők leváltására pedig korrupcióellenes harc címén fog sor kerülni.


http://www.hidfo.ru/2016/02/48-ujsagirot-tartottak-megfigyeles-alatt-a-lengyel-titkosszolgalatok/